BiH Udarno Vijesti

Albanija zainteresovana za inspekcijske poslove u FBiH

Federalnu upravu za inspekcijske poslove danas je posjetila delegacija Republike Albanije radi ostvarivanja saradnje te da bi se upoznala o iskustvima u radu inspekcijskih organa u FBiH.

Albanska delegacija je, po riječima direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahima Tirka, zainteresirana za način organizovanja inspekcijskih organa u Federaciji BiH da bi isti ili sličan princip mogli primijeniti kod sebe. Tirak je u izjavi novinarima podsjetio da je i u drugim državama prezentirana reforma koja je uspješno provedena u Federaciji BiH u vezi s inspekcijama uz podršku Svjetske banke i IFC-a.

Ovu  delegaciju posebno interesira projekt “E – inspekcije” koji je već više od godinu dana razvijen u radu Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove.

„Želimo da vidimo neka od najboljih iskustva u reformi inspekcija što je svrha naše posjete“, izjavila je glavna državna inspektorica Albanije Mimoza Hajdarmataj.

Vlada Republike Albanije je, po njenim riječima, krenula u velike reformske poduhvate gdje je radila reformu dozvola licenci, a sada se radi reforma inspekcija.

„Kad smo krenuli u reformu inspekcija, prije nešto manje od dvije godine, radna grupa s premijerom Albanije na čelu  usvojila je model reforme inspekcija i što se tiče organizacija inspekcija već imamo utvrđeni put. Glavna svrha posjete je projekt ‘elektronski inspektor’ i prijenos znanja i iskustva da bismo vidjeli kako je to urađeno ovdje i kako to možemo primijeniti u Albaniji“, dodala je Hajdarmataj.

Također ih interesiraju metode u borbi protiv korupcije te kako pojačati transparentnost rada inspekcija, a sve radi poboljšanog poslovnog okruženja za firme u Albaniji.

Uz glavnu državnu inspektoricu delegaciju čine najviši predstavnici Glavnog državnog inspektorata i Agencije za informatičko društvo Republike Albanije, a posjeta će trajati tri dana, do 30. marta.

Predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove će gostima iz Albanije predočiti metodologiju i sistem rada inspekcija u FBiH s osvrtom na sve značajne projekte i reforme koje su realizovane u proteklom petogodišnjem periodu.

Također, posebna pažnja bit će posvećena unapređenju rada inspekcijskih organa kao što je organizovanje rada inspekcija i implementacija elektronskog načina rada u funkcioniranju inspekcijskih organa putem projekta “E – inspekcije”.

 

Fena/Informer.ba