BiH Udarno Vijesti

Aleksandar Brajić je novi “ciganski car”

Dvadesetdvogodišnji Aleksandar Brajić iz Bosanske Dubice izabran je za ovogodišnjeg “ciganskog cara”.

“Velika mi je čast što sam osvojio ovu titulu, jer je moja porodica dio ove manifestacije više od deset godina. Sretan sam i rado ću tokom ove godine pomagati našim sugrađanima iz reda romskog naroda i svim drugim ljudima, koliko budem mogao“, rekao je Brajić. On je potvrdio da u “zubanju” učestvuje već dvije godine, odnosno od 2010. godine, kada je na takmičenju zamijenio svog oca Zorana Brajića, koji je titulu “ciganskog cara” nosio tri puta.

Brajić je titulu osvoji na 169. manifestaciji “Izbor ciganskog cara”, koja je održana u Etno-restoranu “Stara čivija” u Bosanskoj Dubici. Za titulu “ciganskog cara” sinoć su se, osim Roma, borali i predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata. Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Tihomir Ljubojević naglasio je da manifestacija “Izbor ciganskog cara” predstavlja veliki turistički potencijal, i to, ne samo Bosanske Dubice, već cijele RS.

Načelnik opštine Bosanska Dubica Nino Jauz izjavio je da ta manifestacija, bez obzira na sve novine koji savremeni uslovi života nose sa sobom, zadržala svoje simbole i nadanja, te da i u 21. vijeku nosi poruku mira i tolerancije. Takmičari sjede na koljenima sa rukama na leđima, za sofrom oko koje su posuti slama i orasi da im bude udobnije, a cilj je zagristi voćku koja visi na kanapu između njih i sa njom u ustima ustati.

Prvo pokušavaju zagristi dunju, međutim kao ni u ranijih 168 takmičenja to im nije uspjelo ni ove godine. U žestokoj borbi između takmičara najveću spremnost i vještinu je pokazao Brajić, koji je u drugom krugu takmičenja, uspio jabuku sigurno smjestiti među zuba i nakon dvije godine takmičenja donijeti titulu “Ciganskog cara” ekipi iz reda srpskog naroda, te kako nalaže tradicija manifestacije, obavezu da se u 2012. godini brine za siromašne Rome.

Ova manifestacija ima kulturno-istorijski značaj, koji se ogleda u razvoju multinacionalnih i međureligijskih odnosa i afrmaciji položaja i statusa Roma u Bosanskoj Dubici. Poštujući tradiciju kojom obiluje “zubanje” u Bosanskoj Dubici svim gostima podijeljeni su orasi.

Onaj ko bi odabrao jedan ili nekoliko oraha, dao bi simboličnu novčanu naknadu za njih, koja je na kraju večeri bila dodijeljena kao neposredna materijalna pomoć siromašnim dubičkim Romima. Svako, ko bi na taj način “kupio” orah, odmah bi ga slomio da vidi kakav mu je plod. Po predanju, pun i zdrav orah predviđao je kupcu bogatu godinu, a prazan ili kržljav orah slabu godinu.

 

Srna/Informer.ba