Intervju Udarno Vijesti

Aleksandar Džombić: Neće biti grčkog scenarija

Republiku Srpsku ne očekuje nikakav sindrom prezaduženih zemalja jer ona upravlja svojim zaduženjima i ima jasan plan otplate kredita u koje je ušla ili tek planira da ih realizira.

Tvrdi to u intervjuu za “Dnevni avaz” predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić. Njegov stav je da, ukoliko ne bude pogoršanja u globalnoj ekonomiji, RS izlazi iz ekonomske krize u posljednjem kvartalu 2012. godine. Svjestan je, međutim, i da već od 2013. godine ovaj entitet očekuje značajno povećanje stranog duga. Ističe da Vlada RS ima projekciju svih otplata do krajnjeg kredita i odbacuje mogućnost bilo kakvog grčkog scenarija u RS.

”Svjestan sam da bi ekonomska situacija mogla biti bolja, ali sam zadovoljan ostvarenim. RS nema neizmirenih obaveza, fiskalno je stabilna, nemamo skrivenih obaveza, sve obaveze predviđene budžetom izmirene su ili se izmiruju u predviđenim valutama i predviđenom roku. Na snazi su i dalje neka smanjenja za zaposlene državne službenike, u ministarstvima RS, ali neće biti smanjenja u obrazovanju i policiji. Uspjeli smo da zaustavimo rast broja nezaposlenih i naše sve aktivnosti u 2012. godini bit će usmjerene ka stabilizaciji tržišta rada”- kaže Džombić.

Neke ekonomske analize govore o nerealnoj zaduženosti RS. Vaš komentar?

”Bez obzira na analize bilo kakvih eksperata, nema nikakvog stresnog scenarija u RS po tom pitanju. Ti isti eksperti se 2005. godine nisu bavili tim pitanjima, a RS je tada bila zadužena, u odnosu na BDP, skoro 58 posto, a u ovom trenutku zadužena je između 43 i 44 posto u odnosu na BDP”.

Nova zaduženja

Ipak, slijede i nova zaduženja. Objasnite nam kako je realno moguće vratiti novac?

”Dakle, dugom RS se upravlja i tu neće biti nikakvih problema. RS po ovim pokazateljima nije previše zadužena i tu još postoji prostor za određene infrastrukturne projekte koje smo već predložili i usvojili u NSRS. Tačno je, imamo još odluka za zaduženje, koje će povećati taj procenat, ali neće dovesti u pitanje otplatu stranog niti unutrašnjeg duga”.

I pored tako zadovoljavajuće situacije u RS, kako Vi kažete, ima najava da bi moglo doći do podizanja socijalnih tenzija u skorijoj budućnosti?

”Vi znate da je od nekih pojedinaca bilo priželjkivanja da RS još prije dvije godine stane s isplatom penzija, ali to se nije desilo. Isplaćuje se redovno, kontinuirano, u dostignutom nivou, postoje izazovi i zato smo usvojili Strategiju o reformi penzionog sistema prošle godine. Sada idemo s tim rješenjima i to nije samo ekskluzivitet RS, već čitavog svijeta. Nema razloga za socijalne nemire u RS, jer nema nikakvih smanjenja za socijalna davanja u 2011. godini’‘.

Izgradnja autoputa naredne godine

Dokle je stigla saradnja s kineskom kompanijom u vezi s najavljenom izgradnjom autoputa Banja Luka – Doboj?

”Imamo dvije otvorene opcije. Sada se nalazimo u proceduri kod kineske izvozne banke i kompanije za osiguranje kredita. Očekujemo vrlo brzo poziv na završne pregovore oko kreditnog aranžmana. Uslov je da, ukoliko oni kreditiraju, ugovor mora dobiti kineska kompanija, s tim da dozvoljavaju učešće najmanje 45 posto domaćih izvođača.

Očekujem da će naših izvođača biti gotovo 100 posto, jer nije za očekivati da će neke materijale koji se mogu svuda proizvoditi uvoziti iz Kine, već će to biti iz RS. Do kraja godine potpisali bismo ugovor, a s realizacijom projekta krenuli odmah naredne‘.

 

Informer.ba