Ekonomija Vijesti

Aleksandar Džombić: Opet bi odobrio ulaganje u ”Bosku”

Premijer RS-a Aleksandar Džombić branio je danas plasman oko 15 miliona maraka sredstava Investiciono-razvojne banke u obveznice Robne kuće “Boska”, ustvrdivši da to nije rizičan plasman. 

“I opet bi to uradio”, rekao je Džombić, odgovarajući na poslaničko pitanje na današnjoj sjednici entitetskog parlamenta o tome zašto je skoro sve obveznice koje je emitovala “Boska”, ili preciznije, 14.999.800 miliona, kupila IRB novcem građana RS, iako su procjene da je to krajnje rizičan aranžman.

Prethodno je poslanik SDS-a Zoran Latinović zatražio odgovor od Džombića kojim se to kriterijumima kreditni odbor kojim predsjedava premijer RS rukovodio kupovinom obveznica te trgovačke private robne kuće.

Vlada RS-a je na jednoj od ranijih sjednica skinula zabranu raspolaganja akcijama “Boske“, a time je otvorena mogućnost da kupac, beogradske kompanije “Delta” i “Zekstra”, imaju pravo da prodaju ili hipotekarno opterete akcije “Boske“.

Kabinet Aleksandra Džombića je zatim odbio ponudu da kupi 20-ak posto akcija od suvlasnika “Boske” kompanije “Delta”, koja, prema najvama, napušta projekt u koji je ušla sa “Zektrom”.

U Ministartsvu trgovine i turizma RS navode da “Delta” svoje akcije nominalne vrijednosti 4,4 miliona maraka prenosi na firmu “Brankaso”, koja, navodno, posluju u okviru “Zekstra” grupe.

U Narodnoj skupštini RS-a danas će se razmatrati i nacrti ekonomske politike i budžeta RS-a za 2012. godinu, koji iznosi milijardu i 825 miliona KM i za četiri posto je uvećan u odnosu na ovogodišnji rebalansirani budžetski okvir.

U narednoj godini su povećana sredstva za otplatu dugova, pri čemu za unutrašnji dug RS-a ide 178,1 miliona KM, dok će se za inodug izdvojiti 155,5 miliona KM.

 

Fena/Informer.ba