Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Aleksandar Džombić: RS ima velike štete od BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić ocijenio je da Republika Srpska ima velike štete od BiH zbog ogromne administrativne strukture na nivou države, koja je apsolutno nepotrebna i koju što prije treba racionalizovati.

“Budžet zajedničkih institucija rastao je enormno od nekih 330 miliona KM do sadašnjih milijardu i 40 miliona. To što se neracionalno radi u zajedničkim institucijama nije u interesu niti jednog građanina BiH”, rekao je Džombić.

On je objasnio da je RS predložila da uštede u budžetu zajedničkih institucija budu od 100 miliona do 150 miliona KM, pojasnivši da su predložene uštede na platama od nekih 20 miliona KM, 30 miliona KM na nematerijalnim troškovima, te 50 miliona KM na kapitalnoj potrošnji.

Džombić je naglasio da zajedničke institucije stvaraju dodatni pritisak kako bi se popustilo njihovim zahtjevima, dodajući da predstavnici zajedničkih institucija “veoma smiješno” prezentuju da će, ako ne bude dogovora u Fiskalnom savjetu BiH, doći do blokade budžeta.

Govoreći o budžetu RS, premijer Republike Srpske je za “Nezavisne novine” rekao da je on potpuno realno koncipiran, naglasivši da su rađene uštede na mnogim pozicijama i da ne stoje bilo kakve primjedbe o rasipničkom ponašanju.

Džombić je istakao da RS nije prezadužena i da ne postoji bojazan da neće moći vraćati kredite, ponovivši da u ovom trenutku zaduženost iznosi 3,6 milijardi KM, a da je BDP oko 8,3 milijarde KM, što je negdje oko 44 odsto BDP-a.

Komentarišući probleme u vezi sa “Željeznicama RS”, premijer RS je rekao da ovo preduzeće ima šanse. “Od kada sam postao premijer borim se da ‘Željeznice RS’ ne odu u stečaj i boriću se, ali sve ono što je rađeno u prethodnom periodu išlo je u pravcu stečaja”, istakao je Džombić.

 

Srna/Informer.ba