Politika Vijesti

Aleksandar Džombić: O ulasku u NATO odlučiti referendumom

Republika Srpska opredijeljena je da se o ulasku u NATO odlučuje referendumom građana Srpske, izjavio je danas predsjednik Vlade Srpske  Aleksandar Džombić nakon razgovora sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a.

Džombić je rekao novinarima da je upoznao delegaciju NATO-a o stavu Republike Srpske koja je za demilitarizaciju BiH zbog “svoje istorije” ili za smanjenje kapaciteta Oružanih snaga zbog domaćih fiskalnih i socijalnih kapaciteta, ali da to ne predstavlja problem kada je riječ o evroatlantskim integracijama.

On je naveo da Republike Srpska ima konstruktivan prilaz ispunjenju uslova za dobijanje statusa kandidata BiH za EU, dodajući da RS želi da domaćim snagama bude prepušteno stvaranje neophodnog kompromisa da bi BiH išla naprijed i ispunjavala tražene uslove.

“Takođe smo upoznali delegaciju NATO parlamentaraca o tome da Srpska zastupa tezu da međunarodnoj  zajednici  treba dati  do znanja da ne pravi pritiske na jednu od strana u BiH i ne daje podršku jednoj od strana, već da nedvosmisleno podrži isključivo dogovor i kompromis koji treba da postignu domaći politički lideri”, naglasio je Džombić.

Premijer Republike Srpske je dodao da RS ovim aktivnostima pristupa potpuno konstruktivno, što se i moglo vidjeti prilikom usaglašavanja pojedinih zakonskih rješenja, posebno kada se govori o zakonu o državnoj pomoći BiH, zakonu o popisu stanovništva, odluci suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

Vođa delegacije Parlamentarne skupštine NATO-a Majkl Džordži izrazio je zadovoljstvo zbog toga što BiH napreduje na putu ka evroatlantskim integracijama, upozorivši ipak  da  je “to zbog unutrašnjih poteškoća sve dalje i dalje”.

On je poručio da ljudi koji imaju suprotstavljena mišljenja trebaju izaći iz “ušančenih pozicija” da bi napravili mogućnost za dostizanje sporazuma unutar BiH.

 

Srna/Informer.ba