BiH Udarno Vijesti

Alija Tihić: Civilna zaštita do sada potrošila oko milion KM

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Alija Tihić ocjenio je danas da je Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) odgovorno i savjesno pristupio u realiziranju svih zadataka na planu saniranja posljedica hladnog vala koji je zahvatio našu zemlju.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s odgovornošću struktura Civilne zaštite, upućen na pres-konferenciji u Sarajevu, Tihić je kazao da mnogo toga neopravdano ide na račun CZ-a, podsjećajući na nezadovoljstvo građana zbog određenih restrikcija koje su neophodne radi optimalnog korištenja materijalnih i tehničkih kapaciteta u normaliziranju ukupnih prilika.

Naglasio je da su službe CZ-a djelovale izuzetno kvalitetno i da je sve što je dosad utrošeno bilo namjenski i u skladu s odlukama Vlade FBiH i FŠCZ-a.

Tihić navodi da je federalni nivo (Vlada i FŠCZ) dosad za te namjene osigurao 180.000 KM, te da je na raspolaganju ostalo još oko sedam miliona KM koje se mogu koristiti za odgovor na katastrofu, odnosno saniranje nastalih šteta.

Prema preliminarnim procjenama, na kantonalnom i općinskom nivou dosad je za potrebe CZ-a utrošeno oko milion KM.

Direktor FUCZ-a je najavio da će uskoro biti poznati egzaktni podaci o ukupnom utrošku sredstava, uz opasku “da u sistemu zaštite i spašavanja nema tajnih, te da će sve biti transparentno prikazano”.

 

Fena/Informer.ba