BiH Intervju Vijesti

Almir Bećarević: BiH je Gazpromova greška u mjerenju

Sporazum o kraku gasovoda kroz RS samo je bio Dodikov predizborni trik • Jedino rješenje i za RS je gasovod Brod – Zenica.

Jesu li iskrene izjave hrvatskih političara u kojima žale za tim što Južni tok gasovoda neće ići kroz Hrvatsku?

– Gazprom je napokon objavio trasu budućeg Južnog toka, dosad je sve to bilo na nivou špekulacija. Ono što je odredilo ovu trasu su potrošnja gasa i teren. Nikakve geopolitičke i veze sa ruskim biznismenima. Hrvatska je znala. Znate zašto? Između ostalog, Hrvatska zadnje dvije godine gas uopšte ne kupuje od Gazproma nego od Italije. Uz svoju proizvodnju od 60 posto, ostatak nabavlja u Italiji. Ponavljam, trasu gasovoda su odredili potrošnja i teren. Normalno je da će trasa ići kroz Vojvodinu. Rumunija ima Karpate i prilično razvijeno tržište, dok sa Srbijom to nije slučaj. Tu ne treba biti pametan. Ukupna potrošnja zemalja kroz koji prolazi budući gasovod je trenutno 27 milijardi kubika gasa sa perspektivom za pet do deset godina da ta potrošnja bude povećana na 35 milijardi. Tu računamo Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Austriju i Sloveniju. Da bi bilo jasno o kakvim se količinama radi, Gazprom godišnje proizvede 500 milijardi kubika, od toga 140 milijardi izveze prema Evropi, a 340 milijardi potroši za svoje potrebe.

Gdje se u sve to uklapa priča o memorandumu Milorada Dodika u ruskom Sočiju sa predstavnicima Gazproma, kojim je predviđena izgradnja kraka Južnog toka kroz RS, kao i izgradnja dvije gasne elektrane u RS-u? To je najavljeno kao strateški projekat.

– Lobisti su odradili taj protokol, to je priča za malu djecu. Ove zemlje već troše 27 milijardi kubika gasa. Da bi im obrazložili to neko strateško partnerstvo nacrtali su kod Bijeljine na toj nekoj karti do Bosanskog Novog, usput rečeno to je trasa duga skoro tri stotine kilometara, ponavljam nacrtali dvije termoelektrane na gas koje i kad bi se izgradile, a neće nikad zbog cijene gasa, trošile bi maksimalno 600-700 miliona kubika gasa. I vi na 500 milijardi proizvodnje, 30 milijardi već osiguranog konzumenta na zacrtanoj trasi, pričate o nekom strateškom partnerstvu. Pa to jedna obična statistička greška, Gazpromova greška u mjerenju.

Je li to onda bio samo Dodikov potez pred lokalne izbore?

– To jeste bio potez pred lokalne izbore. Ono što potroši RS, potroši i pet hotela u Moskvi. I onda ste vi strateški partner. Prije dvije godine su u Gazpromu Energoinvest i BH gas potpisali protokol, gdje smo izrazili spremnost da BiH želi biti u sistemu Južnog toka, ali kako? Kupovinom gasa od milijardu kubika. Kada se on izgradi, jer smo tad već znali da Južni tok nikad neće proći kroz našu zemlju. Bilo bi neozbiljno da nemate protokol i izraženu spremnost da učestvujete u projektu, jer preko sadašnjeg gasovoda kroz Srbiju mi ćemo biti na Južnom toku. I šta će nam onda novi gasovod iz Bijeljine. Ono što je potrebnije Republici Srpskoj kao nasušna potreba o kojoj pričamo pet godina jeste gasovod Brod – Zenica. Pogledajte trenutno zagađenje u Brodu. Rafineriji radi modernizacije i ako je Zarubežnjev zaista zainteresovan da radi modernizaciju, treba gas. Gasovod, konekcija Mađarske i Hrvatske prošle je godine završena Miholjac – Slavonski Brod. Osam kilometara od rafinerije. Kapaciteta pet milijardi kubika. I sad meni objasnite da će neko graditi 200 kilometara gasovoda i otplaćivati vam taj kredit, opteretit ćete time cijenu gasa, a ima energent na osam kilometara daljine. To je suludo. Sve evropske studije i Svjetska banka su rekle da je jedini perspektivni projekat u BiH, kada je o gasovodu riječ, potez Brod – Zenica. RS se, možda, može zadužiti kod Kineza, ali će taj gasovod Zvornik – Novi, završiti kao Air Srpska ili RiTE Gacko.

• Da li je iko dosad iz RS-a za taj projekat rekao da je dobar?

– Neće da kažu. Razlog je jednostavan – jer bi se to odmah sutra realizovalo. To im ne odgovora jer je bolje živjeti u ubjeđenju da će se nešto izgraditi pa pred svake izbore potpisati neki protokol i na to dobiti glasove. Neka mi bilo ko objasni kako može biti isplativ gasovod od Zvornika do Banje Luke, gdje su tu veliki gradovi? Odžak, Orašje, Modriča… Čitav potencijal RS-a koji je najperspektivniji po ovom pitanju je regija Banje Luke sa Brodom, sa potrošnjom do stotinu, najviše 150 miliona kubika gasa. Da bi se izgradila termoelektrana na gas, imamo primjer projekta u Zenici koji je dobio suglasnost, ali još nije počela realizacija, opterećenje je cijena gasa koja je trenutno 500 dolara. A kad su se tek pojavile termoelektrane po Evropi, hiljadu kubnih metara gasa je koštalo 70 dolara a ne 500. I ovo građani trebaju znati. Neozbiljno je pričati o dvije termoelektrane i to još na rasponu od 150 kilometara. Pa to nema Amerika. Trebate uraditi kompletnu infrastrukturu jer nemate ništa, a uz to i dvije termoelektrane. Ko će to platiti? Ekonomske računice nema u gasovodu od Zvornika do Novog. Ako su namjere za Elektroprenos dobre, tih stotinu miliona maraka trebaju utrošiti za izgradnju gasovoda Brod – Zenica.

• Kojem projektu će se Hrvatska okrenuti?

– Hrvatska ima puno važniji projekat od Južnog toka. Hrvatska je tu u tom crtanju trebala ionako biti samo krak koji bi možda završio na njenoj teritoriji. A možda bi nekad otišao dalje. Oni imaju projekat izgradnje terminala na Krku. Dan nakon što je objavljeno da Južni tok neće ići kroz Hrvatsku, katarski emir je izrazio ponovnu zainteresovanost da uloži milijarde dolara u terminal na Krku. Znate šta su jučer odlučili Josipović i Čačić? Da idu iduće sedmice u Katar. Taj projekat je tri puta vredniji za Hrvatsku nego neki južni tok. Jer ljudi imaju pogrešnu percepciju.

Oslobođenje/Informer.ba