Region Vijesti

Almir Terzić: Neprihvatljivo je da se reis Cerić miješa u unutrašnje stvari IZ susjedne države Srbije

Član Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Almir Terzić ocijenio je da je krajnje neprihvatljivo da se poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić miješa u unutrašnje stvari autonomne Islamske zajednice susjedne države Srbije

 Terzić je podržao opredjeljenje poglavara Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića da sjedište Islamske zajednice Srbije, odnosno Rijaseta kao krovne institucije, treba da bude u Beogradu, kao glavnom gradu države u kojoj žive i pripadnici islamske vjeroispovijesti.

“To je posebno važno zbog činjenice da se u svakom glavnom gradu nalaze najznačajnije državne institucije, te da je na taj način najlakše moguće ostvarivati kontakte sa zvaničnim predstavnicima vlasti”, ističe Terzić u pismu reisu Zilkiću.

Navodeći da lično cijeni Zilkićeve napore da što prije dođe do ujedinjenja Islamske zajednice Srbije, odnosno da ona djeluje jedinstveno na cijeloj teritoriji Srbije, Terzić je dodao da u skladu sa tim ovaj proces u potpunosti treba da bude plod dogovora unutar predstavnika tamošnje Islamske zajednice.

“Krajnje je neprihvatljiva činjenica da o tome odluke donosi poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić s obzirom na to da je njegova obaveza da se brine o pripadnicima islamske vjeroispovijesti i situaciji u Islamskoj zajednici BiH, a ne da se miješa u unutrašnje stvari autonomne Islamske zajednice susjedne države Srbije”, naglasio je Terzić.

On je dodao da bi svako miješanje zvaničnih organa države, Republike Srbije ili Republike Turske u ove procese moglo imati negativne implikacije.

“Uloga države Srbije i Turske može biti samo u funkciji stvaranja preduslova da predstavnici Islamske zajednice Srbije iz Beograda i predstavnici muftijstva iz Novog Pazara lakše dođu do vlastitih rješenja, a na dobrobit svih pripadnika islamske vjeroispovijesti u Republici Srbiji”, zaključio je Terzić.

 

Srna/Informer.ba