Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Ambasador Moon razočaran činjenicom da BiH nema Vijeće ministara

Američki ambasador u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) izjavio je da je razočaran činjenicom da na nivou BiH vlast nije formirana ni godinu dana poslije izbora, te da građani zaslužuju da imaju Vijeće ministara.

Mun je novinarima u Foči rekao da je ohrabrujuće da se politički lideri sastaju i da se prave dobri pomaci, kao što je to bilo na sastanku u Brčkom, ali da je očigledno da im treba još vremena kako bi riješili sva pitanja.

“Nedavno sam razgovarao sa Draganom Čovićem (lider HDZ-a) i on mi je vrlo jasno rekao da ima želju da se riješe ova pitanja i da se krene naprijed. Voljeli bi vidjeti što prije rezultate u primjeni odluke `Sejdić-Finci`, Zakona o državnoj imovini, popisa stanovništva, vojne imovine”, naglasio je Mun.

On nije želio da odgovori na pitanje hoće li biti sankcija za političare u BiH koji opstruišu formiranje Vijeća ministara.

Lideri šest političkih partija u BiH nisu na sastanku u Brčkom 26. septembra postigli dogovor o formiranju Vijeća ministara zbog problema koncepcijske prirode, koji je, kako su naveli, u potpunosti preslikan iz Federacije BiH. Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da su predstavnici stranaka iz Republike Srpske bili spremni da odustanu od početnih principa, ali da ti ustupci nisu bili dovoljni za formiranje Vijeća ministara.

 

Srna/Informer.ba