Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Američka ambasada: Nastavlja se opasni politički zastoj u BiH

Američka ambasada u BiH saopštila je da je razočarana neuspjehom razgovora stranačkih lidera u Brčkom i da se nastavlja “opasni politički zastoj”.

Uprkos naporima nekih političkih lidera da pokažu fleksibilnost i postignu kompromis, opasni politički zastoj se i dalje nastavlja. Svi stranački lideri u BiH sada moraju prevazići uskogrude, pojedinačne političke interese i formirati Vijeće ministara kako bi se otvorile mogućnosti za ekonomski i društveni napredak”, navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

U saopštenju se navodi da čak i u situaciji nepostojanja novog saziva Vijeća ministara, Ambasada poziva stranačke lidere da zaokruže napredak postignut do sada o pitanjima od izuzetne važnosti za NATO i EU integracije BiH.

Lideri šest najjačih političkih partija u BiH nisu juče u Brčkom postigli dogovor o formiranju Vijeća ministara zbog problema koncepcijske prirode, koji je, kako su naveli, u potpunosti preslikan iz Federacije BiH.

Sastanku su prisustvovali lideri SDS-a Mladen Bosić, SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić i SDP-a Zlatko Lagumdžija. 

Srna/Informer.ba