Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Američki alarm: Bosna je na ivici provalije, pred novim haosom

Autor Edward P. Joseph objavio je opširnu analizu situacije na Balkanu u uglednom američkom magazinu Foreign Affairs. On je analizirao stanje na Balkanu nakon posljednjih terorističkih napada u Zvorniku i Kumanovu.

Washington je, kako se ocjenjuje, preuranjeno prebacio odgovornost za region na Evropljane, čija strategija “mrkve i štapa” nije dala rezultat, dok Vladimir Putin ne bira sredstva, poput ekonomskih ucjena i podrške vladi Nikole Gruevskog u Skoplju, da umanji utjecaj Zapada.

Edward Joseph analizira ponaosob stanje u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu te djelimično Albaniji.

Za Bosnu i Hercegovinu kaže kako se suočava sa “dubokom i skoro neizlječivom povredom”.

“Radikalni islam i ruski utjecaj dodatno pogoršavaju ionako loše međuetničke odnose. U međuvremenu, neki političari poduzimaju konkretne mjere kako bi podijelili zemlju. Srpski i hrvatski političari u BiH nedavno su i zvanično saopćili svoju posvećenost podjeli države. Parlament RS-a je nedavno usvojio i zvaničnu Rezoluciju kojom je određen konkretan datum za referendum za odvajanje. Ako se održi, to će sigurno ponovo dovesti do sukoba”, piše Foreign Affairs.

Također, kao dvije tačke koje bi mogle dovesti do eskalacije su, prema pisanju magazina Foreign Affairs, objava rezultata popisa stanovništva te 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

“EU i SAD-e odustaju od insistiranja na promjenama Ustava BiH koji je razlog većine zastoja. EU i SAD-e sada insistiraju na ekonomskim promjenama koje se čine lakšim za ostvariti”, piše Foreign Affairs.

Plan ekonomskih reformi na kojima insistira EU podrazumijeva i smanjenje izdvajanja za birokraciju te za finansiranje državnih kompanija i drugih javnih sektora. Nažalost, prema ocjeni Foreign Affairsa, većina građana protive se ovakvim zahtjevima.

Zaustavljanje reformskih procesa u BiH, baš kao i u Makedoniji, počelo je još 2006.

“Neposlušni zvaničnici, posebno u RS-u, počeli su se otvoreno protiviti progresu te su otvoreno bili protiv jedinstva zemlje. Washington je povremeno nastojao podstaći EU da učini nešto kao i lokalne zvaničnike da naprave kompromis. Ovi potonji su odbacili bilo kakve prijedloge. Država je za to vrijeme tonula u daljnju stagnaciju. Uz postojanje 14 vlada, državne institucije danas su nefunkcionalne te su puki relikt ratnih sukoba”, zaključuje se na kraju teksta.

 

Informer.ba