BiH Vijesti

Zamjenik američkog ambasadora odbio prisustvovati obilježavanja pogibije srpskih vojnika u Bratuncu

Zamjenik američkog ambasadora u BiH Jonathan M Moore izjavio je da će danas posjetiti Bratunac, ali da neće prisustvovati pomenu za 3 267 nastradalih srpskih civila i vojnika koji će biti održan na Vojničkom goblju.

Znamo za te žrtve i svaka žrtva zaslužuje pravdu i poštovanje, ali ovdje se obilježava stradanje vojske i mi ne posjećujemo takve ceremonije“, rekao je Mur.

Mur nije komentarisao novinarsku konstataciju da je među 3 267 poginulih Srba, kojima se danas odaje pomen u Bratuncu, veliki broj civila, a da se u Potočarima sahranjuju u najvećem broju poginuli bošnjački vojnici.

Zamjenik američkog ambasadora u BiH boravio je danas u Srebrenici gdje je sa zamjenikom načelnika ove opštine Ćamilom Durakovićem posjetio crkvu Pokrova presvete Bogorodice i lokalnu džamiju.

Mur je tokom susreta sa ministrom bezbjednosti BiH Sadikom Ahmetovićem ocijenio da je jučerašnji skup u Potočarima protekao u savršenom redu i da je izuzetno dobro bezbjednosno stanje u Srebrenici i Bratuncu ovih dana kada se obilježavaju godišnjice srpskog i bošnjačkog stradanja u ovim mjestima.

On je pohvalio rad svih bezbjednosnih struktura u BiH koje su uključene u obezbjeđenje skupova u Potočarima i Bratuncu i rekao da je saradnja struktura iz Banjaluke i Sarajeva na visokom nivou.

Na Vojničkom groblju u Bratuncu danas će, u organizaciji Pododbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, biti odat pomen i služen parastos za 3 267 poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja i Birča u posljednjem ratu u BiH.

 

Srna/Informer.ba