Region Udarno Vijesti

Američki analitičar/Janusz Bugajski: Srbija i BiH do kraja ove decenije neće u EU

Janusz Bugajski ocijenio je da je budućnost EU neizvjesna i da u tim vremenima ona sasvim sigurno neće primati u svoje članstvo zemlje koje se nisu apsolutno kvalifikovale, odnosno mogla bi da primi Island, ali ne i Srbiju ili BiH.

 

Bugajski je naveo da će Hrvatska postati članica Evropske unije u julu 2013. godine pod pretpostavkom da sve članice Unije ratifikuju njen ulazak, što se ne može stoprocentno garantovati, ali se pretpostavlja da će se dogoditi.

Nakon toga, kaže Bugajski za “Radio Slobodna Evropa”, u EU će se osjetiti sadašnje raspoloženje koje odiše veoma snažnim protivljenjem njenom daljem širenju u neposrednoj budućnosti.

Dakle, ne očekujem da će bilo koja država u regionu uskočiti u brzu traku na putu ka EU, odnosno, ne vjerujem da ćemo dobiti novu članicu Unije iz regiona u narednih nekoliko godina. Definitivno ne do kraja ove decenije“, ističe Bugajski, koji je direktor projekta Nove evropske demokratije u Washingtonskom Centru za međunarodne i strateške studije.

On je sadašnju politiku EU ocijenio ne kao zamor od proširenja, nego kao iscrpljenost od proširenja, dodajući da birači zemalja članica Unije jednostavno ne žele da uvoze nove probleme u svoju evropsku porodicu.

Bugajski je ocijenio da dogovorima sa Prištinom o životnim pitanjima Srbija nije priznala državnost Kosova, “nego samo da Kosovo postoji” i prihvatila da mora da počne da rješava ovaj set praktičnih pitanja u odnosima sa Kosovom.

Ali, reći da postignuti sporazumi znače priznavanje Kosova od strane Srbije zaista je prilično nategnuto“, rekao je Bugajski, koji smatra da Beogradu neće biti postavljeno priznanje Kosova kao uslov za ulazak u EU, ali da će biti pritisaka u tom pravcu.

Komentarišući ideju bivšeg britanskog ambasadora u Jugoslaviji da se održi novi “berlinski kongres” o promjeni granica na Balkanu, Bugajski ne vjeruje da bi takvi prijedlozi naišli na “mnogo interesovanja i saglasnosti” i navodi da su i Evropa i Amerika odlučno protiv bilo kakvih promjena granica na Balkanu koje bi morale da kontrolišu, patroliraju, garantuju i brane.

 

Srna/Informer.ba