Svijet Udarno Vijesti

Američki mediji odabrali: Ubistvo Osame Bin Ladena je najznačajnija novinska priča u 2011.

Ubistvo vođe terorističke mreže El-Kaida Osame bin Ladena najznačajnija je novinska priča u 2011. godini, prema godišnjoj američke agencije Associated Press (AP), za koju tradicionalno glasaju urednici američkih medijskih kuća

Ubistvo Bin Ladena, u akciji američkih specijalaca u maju u Pakistanu, sa 128 prvih mjesta kod ukupno 247 anketiranih, prva je na listi 10 najznačajnijih priča, dok se katastrofalni potres, praćen cunamijem, koji je martu pogodio Japan, našao se na drugom mjestu, sa 60 prvih mjesta.

Treće mjesto je pripalo “Arapskom proljeću”, valu narodnih pobuna na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, četvrto finansijskoj krizi u Evropi, a peto ekonomskoj situaciji u SAD-u.

U drugom dijelu liste našli su se skandal u vezi sa seksualnim zlostavljanjem na američkom koledžu Penn State, svrgavanje režima libijskog vođe Muamera el Gadafija, sporenja u američkom Kongresu u vezi s fiskalnom politikom, protesti Pokreta “Okupirajmo Wall Street” i ranjavanje kongresmenke iz Arizone Gabrielle Giffords ispred jedne samoposluge u januaru u Tusconu.

Među događajima koji su bili blizu da se nađu na popisu su smrt suosnivača kompanije Apple Stevea Jobsa, uragan Irena, razorna serija tornada na srednjem zapadu i jugoistoku SAD-a, kao i ukidanje zabrane homoseksualcima da otvoreno služe u američkoj vojsci, naveo je AP.

 

Fena/Informer.ba