Svijet Udarno Vijesti

Američki ministar odbrane Leon Panetta tvrdi da će Izrael u aprilu “krenuti u akciju”

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je danas da Islamska Republika neće odustati od nuklearnog programa pod međunarodnim pritiskom i zaprijetio odmazdom zbog sankcija protiv iranske naftne industrije.

“Prijetnje Iranu i napad na Iran nanijeće štetu Americi. Sankcije neće imati nikakav uticaj na našu odlučnost da nastavimo svoj nuklearni kurs. Kao odgovor na prijetnje naftnim embargom i ratom, uputićemo prijetnje u odgovarajućem trenutku”, rekao je Hamnei u obraćanju vjernicima, koje je prenosila državna televizija.

Hamenei je dodao da ga “nije strah” da kaže da će podržati svaku zemlju ili grupu koja želi da se sukobi sa “cionističkim režimom” u Izraelu i bori se protiv njega.

Američki ministar odbrane Leon Panetta vjeruje da postoji sve veća mogućnost da Izrael napadne Iran u aprilu kako bi spriječio Teheran da napravi nuklearnu bombu, prenijeli su danas američki mediji.

Izrael, za koji se vjeruje da jedini na Bliskom istoku posjeduje nuklearno oružje, doživljava iranski program obogaćivanja uranijuma kao veliku prijetnju i nije odbacio mogućnost upotrebe vojne sile protiv Teherana ovim povodom.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima mirovne svrhe, odnosno proizvodnju električne energije.

SAD i EU uveli su oštrije sankcije protiv Irana u posljednjih nekoliko sedmica u pokušaju da primoraju Teheran da dostavi više informacija o svom atomskom programu.

 

Srna/Informer.ba