Svijet Udarno Vijesti

Američki predsjednik na turneji po Evropi

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak počinje turneju po Evropi, tokom koje će posjetiti Irsku, Britaniju, Francusku i Poljsku.

Osim bilateralnih tema američki će predsjednik razgovarati i o svjetskoj gospodarskoj situaciji kao i sigurnosnim pitanjima. Nakon nekoliko sedmica koje je posvetio Srednjem istoku i borbi protiv terorizma, predsjednik Obama okreće se Evropi i njezinim problemima, pogotovo na ekonomskom planu.

Prva stanica njegova puta na Stari kontinent je Irska -koja je samo do prije nekoliko godina bila smatrana ogromnim ekonomskim uspjehom. Danas se ta zemlja nalazi u dubokoj dužničkoj krizi. Predsjednikova će posjeta, osim razgovora s domaćinima, u Irskoj imati i turističku stranu.

Neću posjetiti samo poznate lokacije. Otići ću i u selo Moneygall odakle potječe i jedan od mojih davnih predaka s majčine strane“, kazao je, prenosi VoA. Uz njega, irske korijene ima i oko 37 milijuna Amerikanaca, tako da su veze dviju zemalja uvijek vrlo snažne.

Nakon Irske, slijedi Britanija, gdje se u Bakingemskoj palači priređuje svečana večera u čast američkog predsjednika. Predsjednik Obama govorit će i u parlamentu, a sa premijerom Davidom Cameronom govorit će o gospodarskoj i sigurnosnoj situaciji. Jedna od glavnih tema bit će Srednji istok.

Vanjskopolitički analitičar Steven Clemons, koji radi u vašingtonskom think-tanku New America Foundation, kaže da su i Amerika i Britanija vrlo zainteresirane za korjenite promjene u toj regiji: “Upravo fenomenalne promjene koje su u toku vjerojatno će se nastaviti. Naravno, Britanija i Sjedinjene Države angažirane su i u Afganistanu kao i u NATO-ovoj intervenciji u Libiji.”

Međutim, Steven Clemons kaže da je jedan od glavnih ciljeva Obamine posjete Londonu popraviti odnose s Britanijom, koji su ponešto bili narušeni nakon prošlogodišnjeg izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu, za koji je bila odgovorna korporacija British Petroleum.

Ne mislim da je taj konflikt bio neki velik problem. On je više znak da su odnosi Londona i Washingtona prirodni i zdravi, ali se i mijenjaju“, kaže Clemons.

Poslije Londona Obama odlazi u Deauville u Francusku, gdje se održava samit skupine G-8, koja okuplja sedam najvećih industrijskih zemalja Zapada i Rusiju. Tamo će glavna tema biti globalna ekonomija.

Domenico Lombardi sa vašingtonskog Instituta Brookings kaže da je stanje svjetskog gospodarstva vrlo važno za Ameriku, jer od njega zavisi i potpun gospodarski oporavak Sjedinjenih Država: “Globalni oporavak je još uvijek na izvjestan način nesiguran. Zato je za američku ekonomiju vrlo važno da se oporavljaju i druge važne svjetske ekonomije.”

Lombardi očekuje da će američki predsjednik od svojih kolega tražiti da uvedu oštriju fiskalnu politiku, pogotovo kada je riječ o pomoći zaduženim zemljama, kao što su Portugal, Grčka i Irska.

Nakon Francuske, predsjednik Obama odlazi u Poljsku, koju je trebao posjetiti u proljeće prošle godine, ali je posjeta bila otkazan zbog erupcije vulkana na Islandu koja je na nekoliko dana zaustavila avionski promet nad Atlantikom.

Obama i njegov poljski kolega Bronislaw Komorowski potpisat će sporazum prema kojem će američko ratno zrakoplovstvo na poljskom državnom teritoriju stacionirati određen broj lovaca F-16.

 

Fena/Informer.ba