Svijet Udarno Vijesti

Američki student provodi odmor pucajući u Libiji

Chris Jeon, 21-godišnji student matematike iz Los Angelesa, odabrao je neuobičajeno mjesto za odmor od studentskih obaveza: otišao je „na ferije“ u Libiju i privremeno se priključio borcima protiv Gadafijevog režima.

Strani novinari pronašli su mladog Amerikanca u libijskoj pustinji s automatskom puškom na ramenu, piše italijanski list Corriere della Sera u svome internet izdanju. Jeon ne zna ni riječi arapski, a ne razumije baš ni odnose u Libiji, ali je ipak odlučio provesti praznike s libijskim pobunjenicima. Prije dvije sedmice stigao je avionom u Kairo i odande doputovao u Libiju. Smatra da je „prava stvar“ učestvovati u jednoj od „rijetkih pravih revolucija“.

Novinarima Christian Science Monitora i The Nationala Jeon je rekao da ne zna kako će libijska revolucija završiti, ali da se ionako namjerava vratiti kući u Los Angeles do početka semestra. Zamolio je novinare da njegovim roditeljima, koji ne znaju gdje se on upravo nalazi, ne govore ništa o njegovom boravku u Libiji.

U Libiju je došao kako bi pucao, ispričao je 21-godišnji student. Priznao je da je zasad samo nekoliko puta pucao u zrak. „Mladi stranac“, kako ga zovu njegovi libijski suborci, koji se nipošto ne žele pouzdati u njegove vojničke vještine, postao je svojevrsna maskota postrojbe. Kako bi mu odali željenu počast, dali su mu i arapsko ime Ahmed al-Maghrabi Saidi Barga.

Jeon se također pohvalio novinarima kako je ovakva vrsta odmora izvrsna za skromni studentski džep, jer proteklih dana zahvaljujući gostoprimstvu libijskih revolucionara nije potrošio ni dolara. Upitan je li zabrinut za vlastitu sigurnost rekao je: „Zapravo ne. Vjerujem u sudbinu

 

Informer.ba