Ekonomija Vijesti

Američki zvaničnici tvrde: Bankrota ipak neće biti!

Američki ministar finansija Timoti Gaytner rekao je danas da je nezamislivo za Sjedinjene Države da ne ispune svoje obaveze, izrazivši uvjerenje da će uskoro biti postignut sporazum o limitu duga.

Govoreći u programu “Stanje nacije” mrežeCNN, Gajtner je rekao da je najvažnije da Kongres otkloni opasnost od bankrota usljed duga u narednih 18 mjeseci.

On je dodao da je predsjednik Barck Obama u kontaktu sa svim liderima u Kongresu ovog vikenda dok se traži način da se podigne limit duga SAD, koji sada iznosi 14,3 triliona dolara.

Gajtner je istakao da je američka ekonomija pokazala “dosta” u prvoj polovini 2011. godine i da bi rast trebalo da bude jači u drugoj polovini. On je dodao da je stopa nezaposlenosti neprihvatljivo visoka.

Obama je susrete sa liderima u Kongresu zakazao nakon što je predsjedavajući Predstavničkog doma republikanac Džon Boner u petak, 22. jula, napustio pregovore.

I demokrate i republikanci su podijeljeni oko načina kontrole potrošnje, a Kongres mora odobriti plan povećanja limita duga prije 2. avgusta ili će se SAD suočiti sa bankrotom.

Ukoliko u SAD ne bude postignut dogovor do tada, Ministarstvo finansija moglo bi ostati bez novca da plati sve račune, što će dovesti do povećanja kamatnih stopa, ugroziti ekonomski oporavak SAD, a time i globalni ekonomski oporavak.

Obama je juče razgovarao sa potpredsjednikom Josephom Bajdenom, Bonerom, vođom manjine u Senatu Nensi Pelosi, liderom demokratske većine Harriyem Ridom i vođom republikanaca u Senatu Michom Meconelom.

 

Srna/Informer.ba