Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Amerika postavila ultimatum Švicarskoj

Sjedinjene Američke Države traže da im Švicarska proslijedi detaljne podatke o Amerikancima osumnjičenim da koriste usluge njenih banaka za neplaćanje poreza.

Ukoliko ne dobiju tražene informacije, SAD će podnijeti tužbe protiv švicarskih banaka.

Mediji navode da je zamjenik američkog državog tužioca James Kol 31. avgusta uputio pismo visokom švicarskom diplomati Mihaelu Ambielu tražeći odgovor na pitanje koliko Amerikanaca izbjegava plaćanje poreza tako što krije novac u švicarskim bankama.

Washington, naime, traži detalje o Amerikancima koji su, u periodu od 2002. do 2010. godine, imali više od 50.000 dolara na računu u bankama Credit suisse, Julius Baer, Wegelin, Zürcher Kantonalbank ili Basler kantonalbank.

Švicarska štampa nazvala je američki ultimatum “eskalacijom spora” Wshingtona i Berna zbog problema utaje poreza.

Prije dve godine, švicarska banka UBS bila je primorana da preda imena nekoliko hiljada američkih vlasnika bankarskih računa i da plati globu od 780 miliona dolara, u sporu koji je izazvao žestoke polemike oko tradicije čuvanja bankarskih tajni, prenosi Tanjug.

Švicarska vlada je, u međuvremenu, potpisala sporazume s nekoliko zemalja, među kojima Njemačkom i Velikom Britanijom, o pružanju pomoći poreskim službama stranih zemalja koje traže informacije o računima svojih državljana.

 

Informer.ba