Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti Zanimljivosti

Amerikanac tvrdi da je pronašao legendarni španski rudnik zlata!

Rudnik se spominje u zapisima španjolskih jezuita 1650. godine, gdje je stajalo da se radi o najvrijednijem rudniku zlata na svijetu

Amerikanac Gary Holt (72) tvrdi da je sa svojim sinom pronašao legendarni stari španjolski rudnik zlata u planinama sjevernoistočnog Utaha.

‘Rudnik Izgubljene Josephine’ spominje se u zapisima španjolskih jezuita 1650. godine, gdje je stajalo da se radi o najvrijednijem rudniku zlata na svijetu.

Trideset godina kasnije svećenici su bili prisiljeni napustiti to mjesto kada su Španjolci otjerani tokom ustanka Pueblo indijanaca 1680. godine. Od tada više nikada nije pronađena lokacija rudnika.

Gary Holt za istraživanje treba dozvolu američkih vlasti, no šumarska služba tvrdi da je priča o rudniku samo bajka i da lovci na blago uništavaju geološke formacije stare milijunima godina u svojoj potrazi. Šumarska služba smatra da Holt, poput mnogih lovaca na blago, nije pronašao rudnik već prirodnu spilju.

Holt je dobio dozvolu za rudarenje i kaže da je do sada izvadio kristale kalcita koji kao poludrago kamenje vrijede milijune dolara. No, iskapanje mu do sada nije dalo ni trunku zlata. Holt ne odustaje jer smatra da u rukama ima rudnik sa zlatom u vrijednosti 1,7 milijardi dolara.

Jutarnji.hr