Izdvojeno Svijet Vijesti

Amerikanci danas biraju predsjednika: Dan odluke za Obamu i Romney-a

Oko 120 miliona američkih glasača danas će na izborima odlučiti da li će predsjednik Barack Obama dobiti još jedan mandat u Bijeloj kući ili će ga zamijeniti predsjednički kandidat republikanaca Mitt Romney.

Ova odluka odrediće kurs SAD u naredne četiri godine u pogledu potrošnje, poreza, zdravstva i spoljne politike, gdje se Amerika suočava sa rastom Kine i nuklearnim ambicijama Irana.

Ankete pokazuju da su Obama i Romneyi izjednačeni, iako kandidat demokrata ima minimalnu prednost u nekoliko neodlučnih država, što je najuočljivije u Ohiou. To bi moglo da mu donese 270 elektorskih glasova neophodnih za pobjedu, poslije kampanje u koju su kandidati uložili više od dvije milijarde dolara.

Multimilioner Romnney, bivši šef jednog privatnog finansijskog fonda, bio bi prvi mormonski predsjednik i jedan od najbogatijih Amerikanaca koji je dobio čelnu funkciju u Bijeloj kući.

Obama, prvi tamnoputi predsjednik SAD, bio bi prvi demokrata koji je osvojio drugi mandat poslije Billa Clintona 1996. godine.

Trideset miliona Amerikanaca već se izjasnilo u procesu ranog glasanja u 34 države. Na izborima 2008. godine glasalo je 130 miliona ljudi.

Glasačka mjesta počinju da se zatvaraju u Indiani i Kentckyju u ponoć po srednjoevropskom vremenu, a potom će ostala birališta širom SAD biti zatvorena u narednih šest sati.

Prvi rezultati tradicionalno su stigli iz dva mala mjesta u New Hampshiru , neposredno iza ponoći. Obama i Romney dobili su po pet glasova u Dixwille Nothchu

Prema rezultatima anketa, Romney je favorit među bijelcima, starijim građanima i kršćanima evangelistima, a Obama ima veću podršku među ženama, mlađim licima i nebjelačkim stanovništvom.

Neizvjesnost na koju ukazuju ankete podstakla je bojazan od ponavljanja situacije iz 2000. godine, kada je o ishodu izbora odlučivao Vrhovni sud.

Oba izborna štaba već su pripremila pravne timove koji će se baviti eventualnim problemima na glasanju, prigovorima ili ponovnim brojanjem glasova.

Informer.ba