Svijet Udarno Vijesti

Amerikanci frapirani rezultatima istrage: Bin Laden se nije bavio Al-Kaidom već traženjem zeta

Dokumenta pronađena u kući u Pakistanu, u kojoj je u maju ubijen Osama bin Laden, pokazuju da vođa Al Kaide tada nije imao više nikakvu ulogu u operacijama ove mreže, izjavio je danas jedan američki stručnjak.

Neimenovani ekspert, koji je analizirao ova dokumenta, rekao je da oko 200 dokaza – svezaka, fajlova, kompjutera i USB memorija, koji su pronađeni u akciji američkih specijalaca, pokazuju da je “već bilo proteklo prilično vremena otkako je on (Bin Laden) svakodnevno učestvovao u upravljanju organizacijom”.

Zapisi u dokumentima do kojih su američki specijalci došli uglavnom se odnose na opšta mjesta, poput navoda o tome da napadi na SAD moraju da se nastave, rekao je ovaj izvor za agenciju France Press.

On je istakao da se čak trećina zaplijenjenih dokumenata odnosi na lična porodična pitanja, među kojima je i nastojanje jedne od Bin Ladenovih žena da pronađe muža za jednu njihovu kćerku.

“U jednoj maloj plavoj svesci od februara 2010. godine, Bin Laden se pita da li jedan član (Al Kaide) treba da bude unaprijeđen i ko treba da bude imenovan kako bi zamijenio drugog člana koji je ubijen u napadu bespilotne letelice. Međutim, tu nema ničeg o operativnom upravljanju organizacijom”, rekao je američki stručnjak.

“On je u svakom slučaju, iz bezbjednosnih razloga, primao poruke samo jednom ili dvaput mjesečno. Kako neko u takvim uslovima može da upravlja jednom mrežom?“, istakao je ovaj stručnjak.

Bin Laden je ubijen 2. maja u gradu Abotabadu, sjevero od Islamabada, u tajnoj operaciji specijalaca američke mornarice.

 

Tanjug/Informer.ba