Svijet Udarno Vijesti

“Amerikanci izmišljaju iransku prijetnju kako bi prikrili probleme u vlastitom dvorištu”

“Ovo je sjajno postignuće naših policajaca i obavještajaca. Konsultirat ćemo se s našim prijateljima i partnerima širom svijeta o tome kako možemo poslati jaku i beskompromisnu poruku Iranu da ovakve akcije, koje krše međunarodne norme, nećemo tolerisati”, kazala je danas Hillary Clinton povodom jučerašnje objave da je FBI razotkrio zavjeru o atentatu na saudijskog veleposlanika, koju su navodno organizovali i finansirali krugovi bliski iranskom državnom vrhu.

Najavila je kako Washington već priprema nove kazne za Iran te da će ovaj slučaj dodatno potvrditi “utemeljene sumnje o lošim namjerama nekih država”. Nije dugo trebalo čekati ni britanskog premijera Camerona da se uključi u hajku na Iran. “Indikacije da su plan skovali elementi iranskog režima su šokantne. Poduzet ćemo sve mjere kako bi Iran odgovarao za svoja djela”, kazao je.

Iran ima normalne odnose sa Saudijskom Arabijom

A još manje je trebalo čekati na odgovor iz Teherana. Glasnogovornik iranskog parlamenta Ali Larijani američke tvrdnje nazvao je “dječjom igrom“. “To su jeftine opaske. Dali su svojim navodima ogroman medijski publicitet, što je jasan pokazatelj da nastoje zataškati vlastite probleme”, kazao je za AP.

“Mi imamo najnormalnije odnose sa Saudijskom Arabijom. Stvarno ne postoji nijedan razlog za Iran da se bavi takvim stvarima poput likvidacije njihovog veleposlanika”, dodao je.

“Navodna zavjera o izvođenju terorističkog napada u SAD-u, a koja se povezuje s Iranom, je čista laž i fabrikacija. Američka vlada pokušava izmišljenom pričom o vanjskoj prijetnji skrenuti pažnju građana s unutrašnjih problema“, poručio je Ahmadinedžadov glasnogovornik Javanfekr.

Zar bi tako nešto mogli izmisliti?

Clinton je novinarima napomenula i kako su se osumnjičeni zavjerenici obratili meksičkom narkokartelu kako bi naručili ambasadorovo ubistvo. “Ideju da su se obratili meksičkom narkokartelu kako bi naručili ubitvo saudijskog veleposlanika nije lako ni zamisliti. Takvo nešto sigurno nismo mogli izmisliti, zar ne?”, sugerirala je Clinton. Odgovor niko ne zna, ali recimo samo da ne bi bilo prvi put, prenosi Index.

 

 

Informer.ba