Region Udarno Vijesti

Amerikanci strahovali zbog Thompsonovih koncerata

Zaposleni u američkoj Ambasadi u Zagrebu prisustvovali su 2007. godine koncertima Marka Perkovića Thompsona, strahujući da bi njegovi obožavaoci mogli da budu jezgro budućeg neofašističkog pokreta, objavljeno je u četvrtak na sajtu WikiLeaksa.
Diplomatska depeša o ovome upućena je Washingtonu 1. avgusta 2007. godine. Američki ambasador u Zagrebu Robert A. Bratke odlučio je poslati jednog od svojih stažista na Thompsonov koncert u Splitu, deset dana nakon famoznog zagrebačkog koncerta na Maksimiru koji je izazvao velike kontroverze u Hrvatskoj, ali i inostranstvu.

Bratke u depeši zaključuje da je Thompson na Starom placu u Splitu uspio kontrolisati publiku i zaustaviti isticanje ustaških simbola. Navodi se da je Thompson svoje obožavaoce pozvao da se uzdrže od korištenja nacističkog pozdrava, ali se nije ustezao od napada na svoje kritičare u medijima i javnom životu.

“Iako policija nije dozvolila unošenje zabranjenih simbola na stadion, Perkovićevi mladi obožavaoci dobili su iskustvo konzervativnog koncerta usmjerenog na porodične vrijednosti, predanost Bogu, uz ekspresije nacionalnog ponosa i pjesme kojima se slavi pobjeda u hrvatskom ratu za nezavisnost”, piše Bratke.

Američki ambasador zaključio je da mnogi Thompsonovi obožavaoci gravitiraju prema ekstremnoj desnici, ali i da manjina koja ističe zabranjene simbole iz Drugog svjetskog rata “očito predstavlja pogrešno usmjerenu mladost, koja možda kompenzira što su bili premladi da bi služili u ratu, a ne stvaranje neofašističkog pokreta“. Većina posjetilaca Thompsonovog koncerta, piše Bratke, mladi su ljudi od 15 do 30 godina.

“Perković se nedavno počeo distancirati od svoje radikalne prošlosti. Prestao je izvoditi određene jako zapaljive pjesme i ublažio svoju retoriku, ali i dalje nije javno osudio hrvatsku vlast tokom Drugog svjetskog rata niti priznao njihove zločine“, zaključuje Bratke.

Srna/Informer.ba