Izdvojeno Svijet Vijesti

Amerikanci zbog prijema Palestine obustavili finansiranje UNESCO-a

SAD su saopštile danas da su obustavile finansiranje agencije UN za kulturu, nauku i obrazovanje (UNESCO), nakon što su Palestinci primljeni u punopravno članstvo.

Portparol američkog State Departmenta rekla je novinarima da SAD nisu imale izbora osim da prekinu finansiranje, pošto to nalažu američki zakoni.

Ona je precizirala da Washington u novembru neće uplatiti UNECO-u planiranih 60 miliona dolara.

Članstvo Palestine u UNESCO je ‘veoma štetno’

Odluka agencija UN za kulturu, nauku i obrazovanje (UNESCO) o prijemu Palestinaca u punopravno članstvo je “veoma štetna” za ovu agenciju i ne može zamijeniti mirovne razgovore sa Izraelom, izjavila je danas ambasador SAD pri UN Susan Rice.

Današnje glasanje o prijemu Palestinaca u UNESCO nema suštinski značaj za direktne razgovore, ali je veoma štetna za UNESCO“, saopštila je Susan Rice u poruci na društvenoj mreži “Twitter”.

Od 173 članica UNESCO-a, za prijem Palestinaca glasalo je 107, protiv je bilo 14, a 52 države bile su uzdržane, prenosi BBC.

Prema američkom zakonu, administracija u Washingtonu sada ima pravo da prekine finansiranje ove agencije UN, što bi njen budžet umanjilo za oko 70 miliona dolara, odnosno 20 odsto.

Vijeće sigurnosti UN sljedećeg mjeseca glasaće o kandidaturi Palestinaca za punopravno članstvo u UN. SAD su već najavile da će uložiti veto na tu inicijativu.

Palestinski lideri smatraju da će im članstvo u Unesku  popraviti poziciju u mirovnim pregovorima sa Izraelom i dovesti do mećunarodnog priznavanja Palestine. Jevrejska država tokom dana je već kritikovala odluku Uneska  kao štetnu po mirovni proces.

Rezultati glasanja u Unesku  propraćeni su aplauzom prisutnih delegata. U ovom tijelu UN odluke se donose dvotrećinskom većinom, a nijedna država nema pravo veta.

Dopisnici javljaju da su arapske države imale presudnu ulogu u prihvatanju članstva Palestinaca, uprkos snažnom protivljenju SAD.

 

Srna/Informer.ba