Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Amfilohije o Jovanoviću: Krstio sam minđušu, a ne čovjeka

Lider LDP-a Srbije Čedomir Jovanović, koji je SPC nazvao „mutantom pogrešne politike, koja je uništila sve dobro u Srbiji“, žestoko je razljutio mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, koji ga je i uputio u svetu tajnu.

“Lično sam ga krstio u velikoj svetinji, manastiru Ostrog. Sećam se, već je bio politički stasao. Ne morate da mi pričate šta je rekao, već sam sve pročitao. Mogu samo da mu poručim sledeće: „Krstiš vuka, a onda ti taj vuk ode u goru!“ – rekao je mitropolit Amfilohije.

Prethodno je Jovanović na sjednici Pokrajinskog odbora LDP u Novom Sadu, osvrćući se na nedavni sukob između gradonačelnika Igora Pavličićai Eparhije bačke, kritikovao Crkvu i, osim što ju je uporedio s mutantom, rekao:

” Hvala vam što gradonačelnika Novog Sada niste bacili u Dunav”.

Mitropolitu ovo nije prvi put da javno izrazi kajanje što je Jovanovića uveo u carstvo Božje. Još prije pet godina uvidio je svoju grešku i zažalio što je krstio lidera LDP, piše Kurir.

” Žao mi je što sam u manastiru Ostrog krstio Čedomira Jovanovića. Da sam znao da se na njega neće primiti pečat Božji, ne bih ga krstio u vreme kad smo se pištaljkama borili protiv pokojnog Slobodana Miloševića. Tada sam rekao da krstimo čoveka, a ne minđušu, koju Jovanović nije želeo da skine ni tokom ceremonije krštenja. Danas shvatam da smo, ipak, krstili minđušu, a ne čoveka” – rekao je tada Amfilohije, objašnjavajući da je Jovanovića upoznao na studentskim demonstracijama 1996/1997.

Inače, Amfilohije je tada Jovanoviću zamjerio zbog rečenice da se „u budućnost ne ide s tamjanom, nego računarima“, podsjeća Kurir.

” Kad mi je otac Joil rekao: „Šta ćemo sa ovim mladićem, kako da ga krstimo, neće da skine minđušu“, rekao sam mu da ne krštava minđušu, nego čoveka, koji će, kad se krsti, i sam shvatiti da mu minđuša ne treba. Sad kažem ocu Joilu: „Izgleda da mi minđušu krstismo.“ Ali Bog da dade zdravlje, mudrost i spasenje i našem Čedi. Nije samo on u iskušenju. Nadam se da će kod nas, a i šire, preovladati pravi odnos prema tehnologiji, jer su njom porobljeni i oni koji je proizvode” – kazao je mitropolit Amfilohije.

U stranci Čedomira Jovanovića juče nisu željeli da komentarišu izjave mitropolita Amfilohija. Iako su, kako u Kuriru tvrde, dobili obećanje da će dati komentar povodom izjava mitropolita, do zaključenja broja ovog srbijanskog tabloida odgovor nije stigao.

 

Informer.ba