Politika Udarno Vijesti

Ana Trišić-Babić : Najbolje rješenje uzdržati se od glasanja za članstvo Palestine u UN

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je da je za BiH najpametniji izbor da bude uzdržana na predstojećem glasanju po zahtjevu Palestine za članstvo u UN.

Podržavamo obje strane da nastave pregovore o mirovnom procesu na Bliskom istoku, ali s druge strane, mislimo da bi sa stanovišta naših interesa, najbolje bilo da zauzmemo neutralan stav i da budemo uzdržani prilikom glasanja“, rekla je Ana Trišić- Babić za “Pres”.

Ona podsjeća da je još ranije zauzet principijelan stav da vlasti BiH, kad god treba da se odrede o sličnim situacijama, ne pristaju na konačna rješenja kada je riječ o jednostranom zahtjevu bilo koje zemlje.

Član Komisije za spoljne poslove parlamenta BiH Milica Marković naglasila je da se u ovom slučaju najbolje uzdržati od glasanja i upozorila da bi svaki drugačiji potez samo dodatno komplikovao složenu političku situaciju u BiH i time nanio veliku štetu na unutrašnjem planu.

Budući da je sada, i bez formalne odluke Predsjedništva, jasno da nema saglasnosti o tome kako treba glasati, jedino moguće je rješenje da se Ivanu Barbaliću, ambasadoru BiH pri UN, pošalje instrukcija da bude uzdržan prilikom glasanja“, rekla je Markovićeva.

Prema njenim riječima, svaki potez kojim bi BiH podržala ili odbila palestinski zahtjev mogao bi da nanese štetu unutrašnjim odnosima u BiH.

 

Srna/Informer.ba