Svijet Udarno Vijesti

Analitičar Obrad Kesić: Srbija je sama sebi uništila međunarodni ugled

Srbijanski analitičar iz Washingtona Obrad Kesić izjavio je da je puštanje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka još jedna kombinacija u nizu neuspjeha državnih institucija, prvenstveno iz Beograda.

Pravosuđe u Srbiji izgubilo je legitimitet kroz odnos sa međunarodnom zajednicom, jer su dopustili da sami sebi urušavaju ugled. U međunarodnoj zajednici nema poštovanja prema Srbiji kao državi, a onda ni prema državnim institucijama Srbije“, rekao je Kesić za “Fokus”.

Prema njegovim riječima, zbog toga ne postoji isti tretman koji bi te države zauzele kada su u pitanju Srbi koji su optuženi za ratne zločine. Kesić naglašava da se unaprijed znalo da će Divjak biti oslobođen i vraćen u BiH.

Govoreći o najnovijoj situaciji na Kosovu i Metohiji, Kesić je istakao da je Srbija nakon jednostrane akcije koja je pokrenuta iz Prištine u dobroj prilici da blokira neke pokušaje albanske strane i njihovih međunarodnih saradnika iz SAD i dijela Evrope.

Ukoliko to Srbija želi i ostvariti, moraće promijeniti politiku potpune popustljivosti“, smatra Kesić.

On je istakao da ništa manje nija važna ni uloga lokalnih Srba na Kosovu, jer rasplet situacije mnogo zavisi od njihovog ponašanja, odnosno od toga hoće li lokalno stanovništvo poslušati svaku sugestiju iz Beograda ili će odbiti svako rješenje koje ne smatraju dobrim.

Ako lokalni Srbi ne prihvate ono što im kaže Beograd, odbiju saradnju i pokrenu građansku neposlušnost, blokiraju puteve i izazivaju nestabilnost, onda KFOR nema odgovor na to, dok Hašim Tači nije u mogućnosti da koristi silu“, ocijenio je Kesić.

 

Srna/Informer.ba