Svijet Udarno Vijesti

Angela Merkel: Evropa u najtežoj krizi od II svjetskog rata

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Evropa mora napredovati prema političkoj uniji, a dužničku krizu eurozone nazvala je moguće “najtežim trenutkom za Evropu” od Drugoga svjetskog rata.

U jednosatnu govoru hiljadama članova svoje Kršćanskodemokratske unije (CDU) Merkel je ponudila nove zamisli za rješenje krize koja je Evropsku uniju prisilila da zajmovima spašava Grčku, Irsku i Portugal dok zabrinutost raste za preživljavanje eurozone.

Na stranačkom kongresu u Leipzigu Merkel je jasno rekla da će Njemačka morati učiniti nove žrtve.

“Izazov je našem naraštaju dovršiti ekonomsku i monetarnu uniju u Evropi i “stvoriti političku uniju”
, rekla je te ocijenila da “Europa prolazi jedan od težih, a možda i najteži trenutak od Drugog svjetskog rata”.

Kod običnih Nijemaca raste nezadovoljstvo zbog sve većeg izdvajanja za spas slabih država članica eurozone te je kancelarka rekla da je Njemačka odgovorna prema svojim partnerima.

“Njemačka će i sama biti ranjiva budu li druge države uvučene u krizu”, rekla je Merkel i podsjetila da se 60 posto njemačkog izvoza plasira u Evropsku uniju.

“Irski problemi su slovački problemi, grčki problemi su nizozemski problemi, a španski su naši problemi”, kazala je Merkel i poručila: “Naša odgovornost ne prestaje na našim granicama”.

Pritom je jasno rekla da postoji crvena linija koju Njemačka neće prijeći pa je tako odbacila zajedničke obveznice eurozone, prenosi Hina.

Fena/Informer.ba