Svijet Udarno Vijesti

Angela Merkel: Uvesti minimalne plate u sve sektore

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da želi da se minimalna plata uvede u one sektore u kojima trenutno ne postoji, kako bi ta najveća privreda u okviru eurozone imala “pravedno” tržište rada, objavila je njemačka agencija DPA.

Uoči kongresa stranke na čijem je čelu, Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koji će se održati u Lajpcigu sljedeće sedmice, Merkel je u intervjuu istakla da je ta stranka, nakon višegodišnjeg opiranja, spremna da se pozabavi pitanjem minimalnih plata, prenose agencije.

“Ljudi žele pravedno tržište rada i vide da ono ima slabih tačaka. Svijet se mijenja pa tako i velike stranke kao što je CDU moraju da na ispravan način reaguju na te promjene na temelju vrijednosti koje nas definiraju”, istakla je ona.

Merkel je dodala da se protivi prijedlogu laburističkog krila njene stranke da se na kongresu u Lajpcigu usvoji iznos minimalne plate od oko sedam eura po satu, već se umjesto toga zalaže za fleksibilniji model, prema kojem bi pojedini sektori trebalo da u saradnji sa svojim poslodavcima odrede plate bazirane na tržišnim uvjetima.

“Treba da ostavimo komisiji sastavljenoj od poslodavaca i zaposlenih da odrede minimalnu platu za svaki region i industriju u onim sektorima gdje ne postoji sporazum o platama”, rekla je njemačka kancelarka.

 

Fena/Informer.ba