BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Angelina Jolie biće proglašena počasnim građaninom Kantona Sarajevo

Holivudska megazvijezda i humanitarka Angelina Jolie bit će proglašena počasnim građaninom Kantona Sarajevo.

Jolie je dodijeljena Povelja počasnog građanina KS, koju svake godine u okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo dobiva strani državljanin koji se istakao u davanju podrške borbi za odbranu Sarajeva od agresije, unapređivanju međunarodne saradnje, razvijanju međunarodnih i međuljudskih odnosa, na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima različite nacije, vjere, kulture…

Kako se saznaje iz Odbora za javna priznanja KS, Jolie je već putem Ambasade SAD u BiH poslano pismo u kojem je obaviještena da je dobitnica Povelje, piše Dnevni avaz.

U istom pismu Jolie smo pozvali na svečanu sjednicu Skupštine KS koja će biti održana 3. maja, kada će joj priznanje biti uručeno. Ako zbog obaveza ne bude mogla doći, zamolili smo je da se pismom obrati na Skupštini ili da se javi videolinkom,  kazao je izvor.

Osim Jolie, Plaketu KS za doprinos razvoju Kantona u oblasti privrede, nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti dobili su legenda bh. fudbala Ivica Osim i istaknuti književnik Dževad Karahasan.

Posthumno će Plaketa Kantona biti dodijeljena nedavno umrlom profesoru Nijazu Durakoviću.

Kolektivno priznanje Kantona Sarajevo dobila je Ambasada Japana u BiH. Ove prijedloge Odbora moraju potvrditi i poslanici u Skupštini KS na sjednici 23. aprila.

 

Dnevni avaz/Informer.ba