BiH Udarno Vijesti

Angelina Jolie počasna građanka Kantona Sarajevo

Na samom početku današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su usvojili Odluku o verifikaciji odluke o proglašenju počasnog građanina Kantona Sarajevo, a ovogodišnje priznanje pripalo je Angelini Jolie.

Povelja počasnog građanina KS-a svake godine u okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo dodjeljuje se stranom  državljaninu koji se istakao u davanju podrške borbi za odbranu Sarajeva od agresije, unapređivanju međunarodne saradnje, razvijanju međunarodnih i međuljudskih odnosa, na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima različite nacije, vjere i kulture.

Za dobitnike priznanja Plakete KS-a za doprinos razvoju Kantona u oblasti privrede, nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti proglašeni su legenda bh. fudbala Ivica Osim i istaknuti književnik Dževad Karahasan, dok je posthumno za dobitnika Plakete proglašen nedavno preminuli prof.dr. Nijaz Duraković.

Također, za dobitnika Plakete KS-a proglašena je i Ambasada Japana u BiH.

Prije usvajanja dnevnog reda današnje sjednice premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić tražio je od zastupnika da s dnevnog reda skinu zaključak Zakonodavnopravne komisije koji se odnosi na Zakon o visokom obrazovanju, a to je bilo potrebno budući da Vlada nije dala svoj pristanak na ovako predloženi zaključak.

Musić je kazao da ne želi spekulirati o načinima na koji je ovaj zaključak došao na dnevni red, ali je najavio da će uraditi detaljnu istragu o tome.

Inače Vlada koja predlaže dnevni red ima pravo u svakom trenutku neku tačku skinuti s dnevnog reda, ali ovu tačku predložila je Zakonodavnopravna komisija zbog čega je bilo potrebno izjašnjavanje zastupnika glasanjem.

Međutim, zastupnici nisu podržali skidanje ove tačke s dnevnog reda.

Sjednica je u toku, a u nastavku se očekuje izjašnjavanje o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama.

 

Fena/Informer.ba