Svijet Udarno Vijesti

Hakeri ”Anonimni” tvrde da su pristupili dokumentima NATO-a

Grupa hakera pod nazivom “Anonimni” tvrdi da je uspjela da zaobiđe bezbjednosne mjere NATO-a i pristupi velikoj količini povjerljivog materijala.

Grupa je saopštila da je riječ o jednom gigabajtu podataka i da bi objavljivanje većine ovih dokumenata bilo “neodgovorno”, ali je u drugoj poruci navela: “U narednih nekoliko dana, očekujte zanimljive podatke”.

Hakeri su na svojoj stranici na društvenoj mreži “Twitter” objavili jedan dokument sa zaglavljem “NATO poverljivo” i datumom 27. 08. 2007. godine, a NATO za sada nije komentarisao njihove navode, javio je AP.

Grupu “Anonimni” čini grupa hakera koji su naklonjeni “Wikileaksu”, a do sada su preuzeli odgovornost za napade na websajtove velikih kompanija i vlada širom svijeta.

Oni su, također, u decembru prošle godine oborili sajtove kompanija “Visa” i “Mastercard”, zbog toga što su obustavile isplate donacija za “Wikileaks” i njegovog osnivača Julian Assangea.

Američke vlasti su u utorak objavile da je uhapšeno 14 osoba u vezi sa napadom na websajt za plaćanje putem interneta “PayPal”, za koji je takođe odgovornost preuzela grupa “Anonimni”.

Pored toga, saopšteno je da su zbog sumnje da su učestvovali u drugim hakerskim napadima uhapšena još dva Amerikanca, četvoro Danaca i jedan Britanac.

 

Informer.ba