Izdvojeno Politika Vijesti

Ante Krajina: Iduća godina mogla bi se nazvati godinom krize

Iduća godina mogla bi se nazvati godinom krize, ocijenio je federalni kministar finansija Ante Krajina u izjavi novinarima tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Nije potvrdio niti demantirao informacije o mogućem smanjenju plaća budžetskih korisnika.

“Matematička konstrukcija kaže da bi smanjenje osnovica za obračun plaća za oko šest posto moglo zadržati sve sadašnje korisnike na budžetu a da im ostale naknade (topli obrok, prijevoz, regres za godišnji odmor itd.) ostanu iste. Ali ništa još nije riješeno”, zaključio je ministar Krajina na novinarsko pitanje o mogućem smanjenju plaća.

Po njegovoj generalnoj ocjeni, uzimajući u obzir težinu predstojećih obaveza, 2012. će biti izuzetno teška; predviđeno je djelimično vraćanje kreditnog novca, ranije posuđenog za stabilizaciju budžeta, a tu su i obaveze koje proizilaze iz vanjskog i unutrašnjeg duga, na osnovu stare devizne štednje i ratnih potraživanja.

Rješenje za ovako tešku situaciju postoji teoretski u smanjenju troškova i povećanju prihoda, ali u praksi to nije jednostavno izvesti, naglašava on.

Na novinarsko pitanje da li će biti ispoštovana obaveza da budžet Federacije za 2012. godinu bude donesen do kraja 2011., odgovorio je da još nije donesen zakon o budžetu na državnom nivou niti globalni okvir fiskalne bilance za srednjoročni period, koji je u neposrednoj vezi s izradom entitetskih budžeta.

Za sutra je najavio sjednicu Fiskalnog vijeća BiH putem videolinka.

 

Fena/Informer.ba