BiH Udarno Vijesti

Antifašisti BiH traže obustavljanje otvorenih napada na državu i njeno postojanje

Predstavnici kantonalnih saveza i udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945. iz Bihaća, Travnika, Tuzle, Zenice, Mostara i Sarajeva danas su ispred zgrade parlamenta BiH uputili javni protest protiv otvorenih napada na državu BiH i dovođenja u pitanje njenog postojanja.

Oni su upozorili da se država BiH nalazi pod izuzetno složenim pritiskom čiji je cilj njen raspad i nestanak.

Imajući tu zlu kob u vidu i činjenicu da imamo krvava iskustva prošlog vijeka, smatramo svojom obavezom i istorijskom ulogom da upozorimo i pozovemo sve domoljubive građane ove države na glasnost u njenoj odbrani“, istaknuo je predsjednik SUABNOR-a KS-a Ibrahim Čomić.

Naglasio je da se antifašisti posebno obraćaju poslanicima državnog parlamenta da u skladu s Ustavom, Dejtonskim sporazumom i zakonima rade na daljnjoj dogradnji države BiH kojoj pripadaju. Ocijenio je protuzakonitim promoviranje Republike Srpske u državu, potcrtavši da RS nikada neće biti država, a da BiH jeste i bit će.

Kritiku je uputio i građanima, inteligenciji, studentima i udruženjima boraca posljednjeg rata od kojih se očekuje da budu najjači branitelji BiH, posebno studenti. Naglašava da svi šute kada, naprimjer, iz RS-a prijete nezakonitim referendumom, kada se veliča doprinos ratnih zločinaca u krvavom formiranju RS-a, iznose tvrdnje da će se BiH raspasti, negira genocid, omalovažavaju žrtve ili traži podjela teritorija.

A kakve su reakcije na ovakva razbijačka i fašistoidna djelovanja? Blaga ili gotovo nikakva. Kao da je ćutanje postalo način ili oblik življenja i zavlačenja u svoju ljušturu“, kazao je on.

Ove su stavove potvrdili i predstavnici SABNOR-a ostalih kantona, kao što je Tuzlanski, izražavajući nezadovoljstvo radom državnog parlamenta u zaštiti države od sve drskijih, bezočnijih, ekstremno nacionalističkih i otvoreno separatističkih ataka na opstanak BiH.

Iz ovog tuzlanskog SABNOR-a zahtijevaju od parlamenta BiH odlučan i jedinstven zaokret na prevazilaženju ekonomskih i drugih teškoća te otklanjanju nezakonitosti i neustavnosti, u prvom redu korupcije, pljačke, utaje i ukupnog podrivanja države BiH.

Fena/Informer.ba