Politika Udarno Vijesti

Anton Kasipović povukao ostavku

Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade i ministar prosvjete i kulture RS, povukao je danas ostavku na te funkcije nakon tročasovnog razgovora s Aleksandrom Džombićem, premijerom RS.

“Premijer Džombić je zatražio da povučem svoju ostavku i ja sam njegov zahtjev prihvatio”, kazao je Kasipović.

On je podsjetio da je razlog njegovog zahtjeva da bude razriješen sa tih dužnosti činjenica da do kraja juna nisu započeli radovi na izgradnji četvrtog paviljona Studentskog centra ‘Nikola Tesla’ kako je ranije obećao.

“Obrazloženje je jednostavno. Dugo vremena smo proveli na pripremnim aktivnostima, a imam dodatna uvjeravanja od premijera da će sve što je neophodno za početak izgradnje četvrtog paviljona biti završeno do kraja godine. Imam i lični stav o ovome. Šest godina radim ovaj posao i to je najznačajniji posao koji radim u životu i najveća privilegija koju možete imati da budete ministar i potpredsjednik Vlade. Imao sam tu sreću da radim sa dva velika premijera, Miloradom Dodikom i Aleksandrom Džombićem”, istakao je Kasipović.

On je naglasio da je razumio želju i argumentaciju predsjednika Vlade da bi u ovom trenutku za Vladu bilo najznačajnije da povuče ostavku.

“To sam i uradio”, poručio je Kasipović.

Premijer Džombić nije davao izjave nakon sastanka.

Kasipović je 2.aprila na sastanku sa studentima i Stankom Stanićem, rektorom Univerziteta u Banjaluci, rekao da će podnijeti ostavku ako do kraja juna ne počne gradnja četvrtog paviljona.

Završetkom prve faze izgradnje četvrtog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” smještajni kapaciteti biće uvećani za 280 mjesta.

Inače, prema projektnom rješenju, četvrti paviljon prostiraće se na 20.000 kvadrata i raspolagaće sa ukupno 850 mjesta.

S obzirom na to da obećanje nije ispunjeno, on je zahtjev za razrješenje dužnosti podnio 29. juna.

Vijest da je Kasipović ponudio ostavku jer radovi nisu počeli, iznenadila analitičare, sindikate, studente, ali i širu javnost jer takvi potezi nisu uobičajeni i rijetko se viđaju u političkom životu.

Kako je ocjenjeno, radi se o političkom presedanu i Kasipović je, poručili su, pokazao odgovornost, političku zrelost i shvata težinu izgovorene riječi i obećanja.

Zlatkovićeva neće biti ministar pravde

Socijalistička partija ne može prihvatiti da Gorana Zlatković, ministar trgovine i turizma RS, preuzme funkciju ministra pravde, rekao je danas Petar Đokić, predsjednik SP.

On je istakao da je tu odluku u utorak naveče donio Izvršni odbor stranke nakon konsultacija s Aleksandrom Džombićem, predsjednikom Vlade RS, i Zlatkovićevom.

“Na ovaj način Izvršni odbor podržao je stav Zlatkovićeve da ostane na mjestu ministra trgovine i turizma. RS ima mnogo respektabilnih kadrova iz oblasti pravosuđa. Uvjeren sam da se iz reda bošnjačkog naroda može naći takav kadar”, naveo je Đokić i dodao da se SP ne plaši tereta bilo kojeg zadatka ili uloge.

Džerard Selman, bivši ministar pravde RS, izabran je za predsjednika Ustavnog suda RS, a Džombić je poslove iz njegove nadležnosti do izbora novog ministra povjerio Zlatkovićevoj, koja je član SP.

Nezavisne novine/Informer.ba