Izdvojeno Politika Vijesti

Apel vlastima u BiH da poduzmu odlučne mjere u borbi protiv korupcije

Grupa država Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), objavljujući svoj treći izvještaj o procjeni stanja u borbi protiv korupcije, pozvala je Bosnu i Hercegovinu da poduzme odlučne mjere na primjeni krivičnog zakonodavstva i postane efikasnija u krivičnom progonu osoba optuženih za korupciju.

GRECO je također pozvao na veću transparentnost i odgovornost u finansiranju političkih stranaka i predizbornih kampanja, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

Iako je zemlja provela niz reformi na usklađivanu krivičnog ztakonodavstva s međunarodnim standardima u kriminalizaciji korupcije, GRECO primjećuje neusklađenosti u postojećim krivičnim zakonodavstvima na nivoma države, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta. Izvještaj ukazuje na manjkavosti u kriminalizaciji podmićivanja u privatnom sektoru i trgovini, navodi se u saopćenju.

U vezi s političkim finansiranjem, GRECO uočava da su političke stranke i kandidati na izborima u izvjesnoj mjeri na odgovaran način iznosili svoje finansije, ali je zakonski okvir složen, fragmentiran i nedovršen.

GRECO poziva na veću transparentnost kako bi se osiguralo da javnost pravovremeno dobije pristup informaciji o stranačkom finansiranju i rezultatima nadzora Centralne izborne komisije (CIK), tvrdeći da Komisiji treba više resursa i da se treba poduzeti razmatranje postojećih sankcija za kršenje zakona o finansiranju političkih stranaka i izbornog zakona, navodi se u saopćenju.

GRECO će procijeniti, putem svoje procedure razmatranja povinovanja njenim preporukama, u prvoj polovini 2013. godine, kako je provedeno 18 njenih preporuka.