Svijet Vijesti

Apelacioni sud ukinuo oslobađajuću presudu anarhistima

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su lider Anarho-sindikalističke inicijative Ratibor Trivunac i još petoro okrivljenih oslobođeni optužbe za izazivanje opšte opasnosti bacanjem tri “Molotovljeva koktela” na ambasadu Grčke u Beogradu 24. avgusta 2009. godine, saopštio je danas taj sud.

Apelacioni sud smatra da je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu zasnovana na nedovoljno utvrđenom činjeničnom stanju, zbog čega ne može da prihvati ni činjenične, ni pravne zaključke suda na kojima je zasnovao presudu, pa se, kako navodi, njeno ukidanje pokazuje obaveznim.

Trivuncu, kao podstrekaču, i ostalim optuženima Ivanu Vuloviću, Ivanu Saviću, Nikoli Mitroviću i Sanji Dojkić ponovo će se suditi zbog optužbe da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, a Tadej Kurepa im u tome pomogao.

Oni su bili uhapšeni 3. septembra 2009, a iz pritvora su pušteni 17. februara 2010. godine.

Više tužilaštvo u Beogradu je ovu grupu prvobitno optužilo za terorizam, ali je kasnije prekvalifikovalo optužnicu.

Oni su optuženi da su 25. avgusta 2009. godine, u Beogradu, po prethodnom dogovoru sa Trivuncem, kao podstrekačem i Kurepom, kao pomagačem, “opšteopasnom radnjom, bacanjem tri staklene flaše ‘Molotovljevog koktela’ na zgradu ambasade Grčke koja se nalazi u djelu grada koji je gusto nastanjen, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu većeg obima“.

 

Novosti/Informer.ba