Svijet Vijesti

Arapska liga osuđuje silu protiv prodemokratskih demonstranata

Arapska liga u utorak je osudila upotrebu sile protiv prodemokratskih demonstranata u nekoliko arapskih zemalja, ističući da oni “zaslužuju poštovanje, a ne metke”.

U saopćenju povodom nemira koji bjesne širom Bliskog istoka, 22-člana Arapska liga saopćila je da će zatražiti od ministara vanjskih poslova da raspravljaju o toj “ozbiljnoj situaciji” tokom sastanka planiranog za idući mjesec.

– Zahtjevi naroda za slobodom i demokratijom su zahtjevi koji zaslužuju poštovanje, a ne metke u grudi demonstranata, navodi Arapska liga u saopćenju koje je Reuters primio u utorak.

Arapska liga poziva arapske režime i vlade da se obavežu i ubrzaju reforme, da istog trena prekinu s upotrebom sile protiv demonstranata i poštede svoje građane krvoprolića.

U saopćenju Arapska liga ne izdvaja nijednu arapsku zemlju ali se navodi da ustanci koji su svrgnuli autokratske vladare u Tunisu i Egiptu i protesti u Siriji, Libiji i Jemenu “ukazuju na novu arapsku eru predvođenu mladima koji traže bolju sadašnjost i svjetliju budućnost”.

U saopćenju se navodi da će se ministri vanjskih poslova sastati u Kairu idućeg mjeseca kako bi raspravljali o nemirima, ali se ne precizira tačan datum. Egipatska državna novinska agencija Mena javila je da će se sastanak održati 8. maja.