Svijet Udarno Vijesti

Arapsko proljeće na Bliskom istoku se nastavlja

Organizacija za ljudska prava Amnesty International upozorila je u najnovijem izvještaju posvećenom Arapskom proljeću da će se Bliski istok suočiti sa još jednom godinom protesta i represije ukoliko vlasti u tom dijelu svijeta građanima ne osiguraju poštovanje demokratskih i ljudskih prava.

Aktivisti širom regiona su odbili da prihvate lažna obećanja i izgleda nisu spremni da odustanu od svojih zahtijeva, navodi Amnesty International.

“Oni su pokazali da neće dozvoliti da ih zavaraju reforme koje ne donose bitne promjene u načinu na koji prema njima postupaju policija i snage sigurnosti,” izjavio je vršilac dužnosti direktora ove organizacije za Bliski istok i sjevernu Afriku Philip Luther.

“Oni žele konkretne promjene u načinu vladavine, kao i da oni koji su počinili zločine snose odgovornost”, doda je on.

U izvještaju od 80 stana detaljno se iznose oštre mjere kojima su režimi pribjegavali u gušenju pobune naroda, prenosi Tanjug.

Amnesty International također optužuje međunarodne organizacije, poput Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige za “nedosljednu reakciju”, navodeći da je stav prema poštovanju ljudskih prava bio oštriji u nekim zemljama, nego u drugim.

Ukazuje se da Tunis, Egipat i Libija, zemlje u kojima su pobunom naroda srušeni dugogodišnji diktatori, tek treba da učvrste demokratiju kako se ranije zloupotrebe ne bi ponovile.

Amnesty poziva i vojne vlasti Egipta, koje su preuzele kontrolu poslije pada Hosnija Mubaraka u februaru, da poštuju pravo građana na mirne proteste, Libiju da ne dozvoli da milicije koje su se borile protiv režima Moamera Gadafija ne nastave njegovu represivnu politiku, a Tunis da garantira poštovanje ljudskih prava svojim novim ustavom.

U izvještaju se iznosi i da je u zemljama gdje pobuna naroda nije donijela promjenu režima, vlada pribjegla oštrim mjerama da sačuva vlast. U gušenju protesta u Siriji ubijene su hiljade ljudi, a jemenske snage sigurnosti ubile su najmanje 200 demonstranata, navodi Amnesty.

Prema ocjeni ove organizacije, demonstranti su bili mnogo efikasniji u borbi za promjene, nego međunarodne sile.

Agencije/Informer.ba