BiH Udarno Vijesti

Arhijerejski sabor SPC produžuje Kačavendinu strahovladu

Naš izvor koji je učestvovao u radu samoga Sabora kaže da je rasprava o Vasiliju Kačavendi išla isključivo u pravcu da prihvati njegova ostavka. “Sveopšta pometnja je nastala kada je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije Mićević zatražio da se pokrene crkveno- sudski postupak koji bi za episkopa Vasilija sigurno završio lišavanjem episkopskog čina.

Sva nastojanja vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija da se zauzme za žrtve seksualnog mobinga umirovljenog episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende, grubo su izgažena od strane većine episkopa na Arhijerejskom saboru, tvrdi naš izvor iz vrha SPC (čiji je identitet poznat redakciji). Naš izvor koji je učestvovao u radu samoga Sabora kaže da je rasprava o Vasiliju Kačavendi išla isključivo u pravcu da prihvati njegova ostavka. “Sveopšta pometnja je nastala kada je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije Mićević zatražio da se pokrene crkveno- sudski postupak koji bi za episkopa Vasilija sigurno završio lišavanjem episkopskog čina.

Međutim, većina je insistirala da se ostane samo na usvajanju njegove molbe o povlačenju. Isti izvor nam je rekao da je situacija bila vrlo mučna jer je svim episkopima bilo jasno o čemu se radi. Kako saznajemo, odluka o prihvatanju ostavke bila je jednoglasno prihvacena, ali odluku o pokretnju crkvenog suda je podržalo samo 4 episkopa ne računajući vikare koji nemaju pravo glasa. Nije poznato da li je učesnicima Sabora pročitana ispovijest mladića koji je pozvao Kačavendu da se s njime suoči.

“Ovim postupkom, Sabor se narugao svim žrtvama seksualnog mobinga episkopa Kačavende. Vladika bački Irinej ustao je u odbranu i bio protiv daljeg procesuiranja Kačavende tvrdnjama da su svi navodi koji se iznose protiv bivšeg episkopa neprovereni. Izjava je katastrofalna i licemjerna iz razloga što su sve izjave, s obzirom da su svi episkopi sabrani, lako mogle biti provjerene pred svima i da se na sve to jednom zauvijek stavi tačka. Ovako je ostavljen prostor da se sa pravom sumnja da u crkvi postoje nedodirljivi ma šta radili. ali postavlja se pitanje zbog cega? Da li ih Vasilije može čime ucjeniti?”, kaže naš izvor.

Da stvar bude još strašnija, portparol SPC, episkop bački Irinej Bulović je ranije izjavio da crkva ima mehanizme interne istrage, koji, međutim, u ovom slučaju nisu primjenjeni. Umjesto toga je rečeno da snimci i izjave ništa ne dokazuju, što bi značilo da su učesnici sabora bili upoznati sa istim. Rečeno je, također, da će Crkva pokrenuti postupak ako tužilaštvo bude pokrenulo istragu. “U ovom slučaju previđa se činjenica da državni zakoni ne mogu nekoga lišiti čina, dok su crkvena pravila po tom pitanju nedvosmislena.”, kaže naš izvor.

A da u crkvenim krugovima vlada totalni haos laži i obmana svjedoči i Kačavendina izjava za Kurir kako je potresen zbog odluke Sabora da ga trajno razriješi, iako je sam Sabor to želio predstaviti kao odgovor na njegov lični zahtjev za penzionisanjem. “Najgora solucija bi bila da na Kačavendinoo mjesto bude postavljen čovjek koji bi radio po njegovim instrukcijama ili da mu se omogući da iz bijeljine manipuliše trenutnim administratorom eparhije, episkopom banjalučkim Jefremom.”

Autor: Vuk Bačanović/Buka/Informer.ba