Svijet Vijesti

Arie Livne: Suzdržanost BiH spriječiće stvaranje Palestinske države

Izraelska diplomatija napravila je ogromne napore da sebi obezbijedi većinu u Savjetu bezbjednosti bez veta Amerike, da bi odbila stvaranje palestinske države bez pregovora, čemu će doprinijeti najavljena uzdržanost BiH prilikom glasanja, izjavio je Srni šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne.

To će se i desiti, ako se ne desi neko čudo. Za sada je rečeno da će se BiH uzdržati, a Izrael nije ni tražio više, poznavajući situaciju u BiH, odnosno činjenicu da postoji Predsjedništva čija su dva, od tri člana, za to da se palestinska država prizna jednostrano“, rekao je Livne Srni u Tel Avivu.

Livne je naglasio da je protiv strana koju zastupa Republika Srpska, u ovom slučaju član Predsjedništva iz RS Nebojša Radmanović, a prvenstveno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, “koji je nebrojeno puta izjavio da je stav Republike Srpske uzdržati se od glasanja“.

On je dodao da će tako BiH, na izvjestan način, pomoći Izraelu da Savjet bezbjednosti ovog momenta ne prizna nezavisnu državu Palestinu bez pregovora.

Prema njegovim riječima, dolaskom Baracka Obame na vlast SAD teže sprovesti u djelo “dvije nacije za dvije države“.

Predsjednik Vlade Izraela Benjamin Netanjahu je, uprkos svojih ideoloških pogleda na tu stvar pristao na pojam `dvije nacije za dvije države`, koji je i prema mom mišljenju jedino rješenje tog stogodišnjeg sukoba“, kazao je Livne.

On je dodao da su Palestinci izgubili povjerenje što se pregovora tiče, i riješili su da se obrate Ujedinjenim nacijama da glasanjem dođu do stvaranja države Palestine.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je 23. septembra u Njujorku predao zahtjev za prijem zemlje u UN, a Savjet bezbjednosti treba da ga razmotri 11. novembra.

 

Srna/Informer.ba