Svijet Udarno Vijesti

Arkanov ubica Dobroslav Gavrić živio prikrivenim raskošnim životom u Južnoj Africi

Srpski bjegunac Dobrosav Gavrić živio je prikrivenim raskošnim životom u Južnoj Africi sa ženom i dvije ćerke, dok se krio od međunarodnih vlasti posljednje četiri godine, piše list “South African Times”.

Objavljujući priču o ovom ubici Željka Ražnatovića Arkana, list navodi da je razotkrivanje pravog identiteta ovog 37-ogodišnjaka prošle nedjelje natjeralo njegovu porodicu da pobjegne iz luksuznog apartmana koji je gledao na marinu s jahtama i bio pored hotela sa pet zvjezdica “Kejp Grejs”, na obali V&A Voterfront u Kejptaunu.

Njegova supruga Danijela Lasić je morala da se sakrije sa svojim ćerkama, plašeći se za njihovu bezbjednost. Mjesto gdje se one nalaze zna samo južnoafrička policija, piše list. Podsjećajući da je Gavrić, pod lažnim imenom Saša Kovačević, ranjen u pucnjavi iz automobila kada je ubijen lokalni mafijaš Siril Biko, list navodi da je to bacilo “rijedak pogled” na svijet podzemnog kriminala, ubistava, tajnu policiju i međunarodne političke veze koje su vodile sve do bivšeg srpskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Gavrić se predao policiji prošlog utorka i u srijedu bio izveden na sud radi određivanja kaucije kako bi sa slobode pokušao da ospori zahtjev za izručenje Srbiji. On je na sud došao oslanjajući se na drveni štap i sa ožiljkom na desnoj ruci. Za ubistvo Arkana, Gavrić, prema pisanju lista, tvrdi da je nepravdeno suđen i pogrešno osuđen, kao i da se sprema da ospori zahtjev za izručenje, navodeći svoje zdravstveno stanje, kao i strah da će postati žrtva osvete. Ove nedjelje list “Sunday Times” pisao je da je Gavrić, koristeći ime Saša Kovačević, sa bh. pasošem ušao u Ekvador 2006. U Južnu Afriku došao je sa turističkom vizom 2008. i ubrzo na ime svoje supruge dobio poslovnu vizu koja mu je omogućila da u Johanesburgu otvori restoran.

Gavrić je te godine registrovao i firmu za uvozno-izvozne poslove. Prema pisanju lista, te godine je upoznao lokalnog mafijaša Sirila Bika, poznatog po uticajnim vezama. “Sunday Times” navodi da je južnoafrička policija već nekoliko mjeseci bila svjesna pravog identiteta i situacije u kojoj se nalazi osoba skrivena pod identitetom Saše Kovačevića. Gavrićevo prijateljstvo sa Bikom indirektno ga je povezalo sa nekoliko važnih ličnosti podzemlja u Južnoj Africi, uključujući i, sada pokojnog, vlasnika striptiz klubova Lolija Džeksona i češkog bjegunca Radovana Krajcira, navodi list. Prema riječima njegovog advokata Huana Smuta, Gavriću kao poslovnom čovjeku nije bilo lako u Južnoj Africi, jer je iz straha za sopstveni život “stalno morao da pazi da ne privlači pažnju”. On će sada na sudu pokušati da se izbori za status izbjeglice u Južnoj Africi kako ne bi bio izručen Srbiji. List navodi da je sudija Džastri Stejn saslušanje o njegovom zahtjevu za kauciju odložio za nekoliko dana.

 

Agencije/Informer.ba