Politika Udarno Vijesti

Ashton: Reforma pravosuđa u BiH među najvažnijim događajima

Visoki predstavnik EU za bezbjednost i spoljnu politiku Catherine Ashton ocijenila je da je strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH jedan od najvažnijih događaja u regionu u posljednjih godinu dana, javio je dopisnik Srne.

Strukturalni dijalog je, uz hapšenje generala Ratka Mladića i razgovore Beograda i Prištine, najvažniji događaj u regionu u posljednjih godinu dana“, izjavila je Ashton na konferenciji za novinare, uoči sastanka ministara inostranih poslova zapadnog Balkana i EU koji je počeo danas popodne u Luksemburgu.

Ona je rekla i da očekuje završetak izbornog procesa u BiH.

Ashton kaže da se u razgovorima Beograda i Prištine što prije očekuju konkretni rezultati, i to, o praktičnim pitanjima koja zanimaju građane u svakodnevnom životu, a jedno od takvih su carine.

EU olakšava dijalog Beograda i Prištine, ali sve odluke moraju donijeti te dvije strane“, poručila je Ashton na neformalnom sastanku u Luksemburgu da bi se izbjeglo formalno tituliranje ministara iz država regiona, jer u tom slučaju predstavnik Srbije ne bi učestvovao zbog predstavnika Kosova.

Maja Kocijančič, portparol Ashton, rekla je Srni da se strukturalni dijalog u BiH za sad uopšte ne može komentarisati, jer je riječ o procesu za koji treba imati strpljenja.

“To je veoma važan proces, koji je dat BiH mnogo ranije u evrointegracijskom procesu nego bilo kojoj drugoj zemlji, da bi pravosuđe prošlo objektivnu i dubinsku analizu i izvršilo poređenja sa evropskom legislativom i praksom. Zaključci do kojih će se doći na kraju procesa biće obavezni i primijenjeni“, smatra Kocijančič.

Komentarišući nedavni govor pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu Philipa Gordona u Sarajevu u kojem je sugerisao jačanje uloge šefa OHR-a, ona je rekla da može da komentariše samo ono što su odluke EU.

Mi imamo imenovanog visokog predstavnika kojeg će, očekujemo, Savjet EU vrlo brzo da potvrdi. Imamo i jasan plan, koji je evropska perspektiva BiH. On ima jasne zadatke, o kojima pričamo stalno posljednjih pola godine, paket mjera, pozitivnih i negativnih. Važno je da u BiH očekujemo kraj izbornog procesa i formiranje Vlade”, rekla je Kocijančič.

 

 

Informer.ba