Politika Udarno Vijesti

Asim Sarajlić: Odlučili smo da podržimo ćirilicu i entitetsko državljanstvo u novim ličnim kartama

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu državnog parlamenta Asim Sarajlić obrazložio je novinarima zašto je Klub poslanika SDA glasao za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, koji je ovaj dom danas podržao.

“Mi smo i prošli put, kad smo odgodili izjašnjavanje, tražili konsultacije sa Evropskom komisijom i s ljudima koji tehnički rade na izradi identifikacionih dokumenata, da li će ovaj dokument imati prohodnost preko evropskih granica.

Na to smo dobili potvrdan odgovor, dokument će imati ugrađen čip na kojem će biti svi biometrijski podaci i bit će prohodan. Imat ćemo mogućnost da s tim dokumentom prelazimo granicu”, kazao je Sarajlić.

Naveo je i, kako je kazao, druga dva ključna pitanja o kojima su se usaglašavali između šefova klubova i na Kolegiju. Kada je riječ o odredbi prema kojoj se podaci mogu upisivati i ćirilicom, Sarajlić je kazao da su oni ćirilicu prihvatili i prvi put.

Po njegovim riječima, bio je sporan amandman koji se tiče unošenja entitetskog državljanstva na ličnu kartu. “Ono je ustavna kategorija i ono je opcija za svakog građanina. Tako da smo mi danas usaglašavajući se, i u SDA klubu prihvatili da glasamo za ovakav ponuđeni zakon s ciljem da gradimo ambijent da donosimo i važnije zakone na evropskom putu BiH“, kazao je Sarajlić.

“Mogu da izrazim danas veliko zadovoljstvo zato što smo dobili lične karte na ćirilici, zato što je to danas postao evropski standard, zato što su poslije dugog opiranja svi prihvatili da je sasvim logično da svim građanima BiH piše na oba pisma”, kazao je novinarima predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić.

Mislim, dodao je, da nije bilo razloga da ovoliko dugo to odugovlačimo i da je ovo danas “ćirilična pobjeda evropskih principa”. Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, koje je danas podržao Predstavnički dom, predviđeno je da se u novu ličnu kartu ugrađuju biometrijski podaci, isti oni koji su ugrađeni u putne isprave.

U skladu s amandmanima koje je predložilo Vijeće ministara BiH, a prihvatila Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, na zahtjev podnosioca zahtjeva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, na ličnu kartu se unosi podatak o entitetskom državljanstvu, a predviđeno je i da se podaci upisuju latiničnim i ćiriličnim pismom. Na ovim odredbama insistirali su poslanici stranaka iz RS-a.

Fena/Informer.ba