Svijet Udarno Vijesti

Atentator iz Frankfurta boravio u Zenici

Istraga ubistva dvojice i ranjavanja još dvojice američkih vojnika na fankfurtskom aerodromu 2. marta otvorila je pitanje povezanosti njemačkih i islamističkih organizacija u BiH, saznaje sarajevski nedjeljnik “Dani”.

Među 125 prijatelja Albanca sa Kosova Arida Uke, optuženog za navedeni napad, policijski istražioci pronašli su brojne istaknute pripadnike njemačkog selefističkog pokreta koji su proteklih godina bili aktivni i u BiH.

Sarajevski list ističe da njemački istražioci vjeruju da nije riječ o slučajnim vezama na jednoj društvenoj mreži.

Korisničko ime Arida Uke na Facebooku bilo je Abu Rejam, a pod pod ovim pseudonomom Uka je boravio prošle godine dva mjeseca u Zenici, navodi se u jednom od izvještaja NATO-a u koji su “Dani” imali uvid.

U martu i potom u jesen prošle godine grupa islamskih misionara iz Njemačke održala je seriju predavanja u nizu gradova BiH.

U tekstu o povezanosti radikalnih i ekstremnih islamističkih grupa u Njemačkoj i BiH “Dani” navode da je u jednom od NATO-EUFOR izvješataja zenička organizacija Aatrij opisana kao islamska ekstremistička grupa koju treba nadzirati zato što vjerovatno pomaže mudžahedine.

Najteže optužbe protiv Aatrija iznesene su u jednom izvještaju iz novembra 2010. godine u kojem se tvrdi da ova organizacija zajedno sa Inter-aktivom regrutuju pojedince za borbu u Avganistanu protiv SAD, a procijenjeno je da je regrutovano 50 dobrovoljaca.

 

Informer.ba