Svijet Vijesti

Atina: Generalni štrajk taksista

U Atini je jutros u znak protesta protiv vladinih reformi počeo 48-časovni štrajk taksista koji su svojim vozilima blokirali prilaze aerodromu i glavnoj luci.

Odluka vlade da liberalizuje poslovanje u ovoj oblasti zbog čega će taksisti dobiti veću konkurenciju i izgubiti određene privilegije bila je neposredan povod za 48-časovni štrajk.

Agencije javljaju da je štrajk taksista je izazvao poteškoće u prevozu do međunarodnog aerodroma nedaleko od Atine, pa osoblje aerodroma savjetuje putnicima, da umjesto kola i autobusa, koriste lokalne vozove.

Gužva u saobraćaju registrovana je i u pirejskoj luci, pošto su taksisti svojim vozilima blokirali prilaze glavnim terminalima.

Tužilaštvo u Atini zaprijetilo je da će pokrenuti prekršajne prijave protiv vlasnika taksi vozila zbog ometanja saobraćaja, a jutros su zapčeli i pregovori sa predstavnicima sindikata kako bi se pronašlo rješenje.

Vlada je ranije predložila mjere za liberalizaciju poslovanja i u drugim oblastima (advokaturi, kamionskom i prevozu cisternama , farmaceurskom poslovanju) što je takođe izazvalo proteste zaposlenih u tim oblastima.

Grčka je primorana da, uprkos mjerama štednje, izvrši i određene reforme, kako bi dobila nove zajmove od MMF-a i evropskih finanijskih institucija i izbegla bankrot.

 

Srna/Informer.ba