Svijet Udarno Vijesti

U Atini se gradi prva džamija

Poslije višegodišnjih dilema i polemika, u glavnom gradu Grčke, Atini, u kojoj živi oko 800.000 muslimana, gradit će se prva džamija.

Grčki parlament je većinom glasova – 198 od ukupno 300 poslanika – usvojio odluku da se podigne islamska bogomolja koju pripadnici te vjere traže već godinama, javile su agencije.

Procjenjuje se da u glavnom gradu Grčke sada živi oko 800.000 muslimana, prije svega legalnih i ilegalnih doseljenika iz azijskih i arapskih zemalja, kao i susjedne Albanije.

Na sjeveroistoku zemlje, u Trakiji, živi muslimanska manjina koja ima oko 100.000 članova i oni u tom dijelu zemlje imaju svoje bogomolje.

Odluku o izgradnji džamije podržale su sve vodeće stranke desnice i ljevice. Protiv je bila mala populistička partija LAOS čiji lider Jorgos Karaceferis je ocijenio da je to “igranje vatrom ” i da će nova džamija u Atini biti “fabrika terorizma”.

Grčka je skoro četiri stoljeća bila pod vladavinom Otomanske imperije, ali su sve džamije i druga islamska obilježja uklonjena iz Atine poslije oslobađanja zemlje u 19. stoljeću.

Nova džamija će koštati 15 miliona eura i gradit će se u dijelu prijestolnice Botaniko, ali tako što će se uklopiti u okolnu arhitekturu kako ne bi izazivala pravoslavne vjernike koji su protiv njene izgradnje.

U Grčkoj, koja ima više od deset miliona stanovnika, 95 posto su pravoslavci.

 

Fena/Informer.ba