Svijet Udarno Vijesti

Sud u Australiji podržao odluku o izručenju kapetana Dragana

Sud u Australiji podržao je odluku nižeg suda donesenu u novembru prošle godine da Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan može biti izručen Hrvatskoj, gdje je optužen za ratne zločine.

Nema očigledne osnove po kojoj bi trebalo smatrati da je niži sud pogriješio u svojoj odluci“, navodi se u današnjoj odluci Saveznog suda, prenose australijski mediji.

Konačna odluka o Vasiljkovićevom isporučenju sada je u rukama australijskog ministra unutrašnjih poslova Brandona O`Connora, mada kapetan Dragan ima rok od 28 dana da uputi žalbu Vrhovnom sudu.

Vasiljković, poznat i kao Daniel Snedden, uhapšen je u Australiji 12. maja 2010. godine na osnovu potjernice koju je 2006. godine izdao sud u Šibeniku.

U vrijeme kada je uhapšen radio je kao instruktor golfa u Pertu.

Kapetan Dragan je kao komandant dobrovoljačkih jedinica u Hrvatskoj optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i hrvatske policije u Kninu, u ljeto 1991. godine, i u selu Bruška kod Benkovca u Dalmaciji u februaru 1993. godine. Vasiljković negira sve optužbe.

 

Srna/Informer.ba